Keskisuomalaiselle langettava päätös JSN:ltä – vähäpukeisia somekuvia käsitellyt päätoimittajan kolumni oli "halventava ja leimaava"

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut langettavan päätöksen Keskisuomalaiselle päätoimittajan pakinoivasta kolumnista. Neuvoston mielestä kolumni käsitteli kolmea julkisuudesta tunnettua naista tavalla, joka oli halventava ja leimaava.

Langettava päätös syntyi äänin 6–5.

Päätoimittaja Pekka Mervola pohti kesäkuussa lehden verkkosivuilla julkaistussa kolumnissaan, voitaisiinko toisen ihmisen pukeutuminen tai vähäpukeisten somekuvien julkaisu tulkita seksuaaliseksi häirinnäksi. Tekstissä käsiteltiin etenkin kolmen julkisuudesta tunnetun naisen omilla Instagram-tileillään julkaisemia juhannuskuvia, joista juttuun oli koostettu kuvitukseksi kollaasi.

JSN:n päätöksen mukaan kirjoituksessa tuotiin naisten sukupuoli esiin asiaankuulumattomasti ja halventavasti. Näin ollen Keskisuomalainen on rikkonut Journalistin ohjetta 26, jonka mukaan jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava.

Neuvosto kuitenkin totesi, ettei jutun perusteella syntynyt väärää käsitystä siitä, mitä seksuaalisen häirinnän käsitteellä tarkoitetaan, vaan tätä koskevat väittämät oli puettu kysymyksen muotoon.

Päätökseen liittyi eriävä mielipide

Päätoimittaja sanoo vastauksessaan, että kolumni ilmestyi lehden Huomioita-palstalla, jossa on kirjoittajan pakinoivia ja kantaa ottavia kirjoituksia. Hän huomautti, että kolumnissa mainitut henkilöt ovat esiintyneet runsaasti julkisuudessa ja heidän sosiaalisen median tilinsä ovat julkisia.

Kolumnissa ei päätoimittajan mukaan väitetty, että kesäinen pukeutuminen olisi seksuaalista häirintää, vaan kysyttiin, voisiko näin olla. Hänen mukaansa kirjoituksessa siis kysyttiin ja pohdittiin, ei väitetty.

Päätoimittajan mukaan kyse oli tyylilajiltaan pakinoivasta kirjoituksesta, jonka tyyliin kuuluvat ironia ja satiiri tehokeinoina. Hän myös totesi, että kolumnissa mainitut henkilöt eivät ole pyytäneet lehdeltä oman näkemyksensä julkaisemista esimerkiksi mielipidekirjoituksena.

Kolumnissa pohdittiin käytöstapoja, eikä siinä päätoimittajan mukaan tuotu sukupuolta tai tähän verrattavaa ominaisuutta esille asiaankuulumattomasti tai halventavasti.

JSN:n päätöksen lopussa on viiden neuvoston jäsenen eriävä mielipide. Heidän mielestään kolumni oli näkökulmaltaan ja esitystavaltaan erityisesti siinä nimeltä mainittuja julkisuuden henkilöitä halveksuva ja väheksyvä. Ihmisarvon loukkaamisen kynnys ei kuitenkaan heidän mielestään ylittynyt.

Lue myös:

    Uusimmat