JSN:ltä vapauttava päätös: Riikka Purraan liitetyn "riikan" vanhaa viestiä ei käsitelty väärin

Julkisen sanan neuvoston (JSN) mukaan Suomen Tietotoimisto (STT) ei rikkonut hyvää journalistista tapaa jutussa, jossa nostettiin esiin valtiovarainministeri Riikka Purraan (ps.) liitetyn nimimerkin "riikan" keskustelupalstaviesti vuodelta 2008.

STT julkaisi jutun 29. heinäkuuta viime vuonna otsikolla "Koska ulkonäköni poikkeaa kantaväestöstä, ammuttaisiinko minutkin – poliitikkojen rasistiset kirjoitukset herättävät maahanmuuttajissa pelkoa". Jutussa haastateltiin Suomessa pitkään asunutta afganistanilaisnaista, joka kertoi olleensa surullinen erityisesti nimimerkki "riikan" viestistä, jossa viitattiin maahanmuuttajien ampumiseen lähijunassa.

Jutusta JSN:ään kanteli perussuomalaisten puoluelehden Suomen uutisten vastaava päätoimittaja Matias Turkkila. Kantelun mukaan STT:n jutussa "riikan" viestiä oli siteerattu puutteellisesti ja harhaanjohtavasti.

Kantelussa sanottiin, että yksittäinen lause, joka oli irrotettu "riikan" vanhasta verkkoviestistä, ei viitannut maahanmuuttajien ampumiseen junassa, vaan se liittyi samassa yhteydessä Scriptan blogissa käytyyn keskusteluun naisiin kohdistuvasta väkivallasta sekä sukupuolittuneen väkivallan ehkäisystä.

Kantelun mukaan "riikka" vastasi kommentillaan toiselle nimimerkille, joka oli aiemmin samassa keskusteluketjussa ehdottanut, että kaikille naisille tulisi antaa vapaa aseenkanto-oikeus, jotta he voisivat puolustaa itseään sukupuolittuneelta väkivallalta. Kantelun mukaan "riikka" piti viestinsä perusteella tätä ehdotusta huonona.

MTV Uutiset julkaisi mainitun artikkelin ja sai itsekin asiassa vapauttavan päätöksen. Jutun voit lukea täältä: Poliitikkojen rasistiset kirjoitukset herättävät maahanmuuttajissa pelkoa – "Koska ulkonäköni poikkeaa kantaväestöstä, ammuttaisiinko minutkin?"

JSN: Ei olennaista asiavirhettä

STT viittasi jutussaan "riikan" viestiin näin: "Viestissä nimimerkki 'riikka' viittasi maahanmuuttajien ampumiseen lähijunassa. Viesti kuului: 'Jos mulle annettaisiin ase, ruumiita tulisi ihan lähijunassakin, you see'."

Myöhemmin samana päivänä STT täydensi juttua maininnalla, että "riikan" kommentti liittyi keskusteluun, jossa toinen keskustelija oli pohtinut aselupien myöntämistä vain naispuolisille henkilöille ja että samassa viestissään "riikka" kuvaili kohtaamistaan maahanmuuttajataustaisten nuorten kanssa junassa.

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen katsoi vastauksessaan kanteluun, että jutussa viitattu "riikan" kirjoitus oli rasistinen ja leikitteli väkivallan ajatuksella riippumatta siitä, miten nimimerkki suhtautuu naisten aseenkanto-oikeuteen ja ylipäätään väkivallan ehkäisyyn. Päätoimittajan mukaan myöskään "riikan" muut johtopäätökset ja mahdollinen ironia eivät muuttaneet tapaa, jolla tämä väkivaltakeskustelun yhteydessä kuvaili lähijunassa kohtaamiensa nuorten maahanmuuttajien herättämiä tuntoja.

JSN katsoi, että jutussa käytetty sitaatti oli monitulkintainen, mutta siitä ei saanut asiayhteydestä väärää kuvaa niin, että kyse olisi ollut olennaisesta asiavirheestä. STT:llä oli JSN:n mukaan myös perusteet jutun näkökulmalle.

– Julkisen sanan neuvosto toteaa, että hallituksen maahanmuuttopolitiikka sekä joihinkin ministereihin yhdistetyt rasistisiksi tulkitut tekstit olivat julkisuudessa laaja puheenaihe kesällä 2023. STT:n jutun näkökulma oli, mitä Suomessa jo pidempään asuneet maahanmuuttajat ajattelivat aiheesta, päätöksessä kirjoitetaan.

JSN:n mukaan jutussa ei ole viitteitä siitä, että STT olisi laiminlyönyt tietojen tarkistamisen. JSN katsoi, ettei STT ollut rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Myös STT:n uutisen julkaisseet Ilta-Sanomat, Helsingin Sanomat, Demokraatti, MTV:n uutiset ja Salon Seudun Sanomat saivat vapauttavan ratkaisun JSN:ltä.

Lue myös:

    Uusimmat