JSN: Julkisuuden henkilöt eivät voi rajata, mitkä mediat saavat käsitellä heitä

8:37
JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen syksyllä 2019: Miten pidetään yllä luottamus Suomen mediaan?

Julkisen sanan neuvosto antoi vapauttavan päätöksen tapauksessa, jossa somevaikuttaja pyysi kannanottoa, saiko Seiska siteerata jutussaan hänen avoimella Instagram-tilillään julkaistua videota.

Julkisen sanan neuvosto (JSN) katsoo, että julkisuudessa toimivat henkilöt eivät voi määrittää rajoja sille, mitkä mediat saavat käsitellä heitä journalismissaan.

JSN antoi eilen vapauttavan päätöksen tapauksessa, jossa viihdejulkisuudesta tunnetuksi tullut somevaikuttaja pyysi kannanottoa siihen, saiko Seiska siteerata jutussaan hänen avoimella Instagram-tilillään julkaistua videota.

Kantelija kertoi käsitelleensä videolla arkaluonteisia aiheita ja esittäneensä lehdelle toiveen, ettei se tekisi hänestä lainkaan juttuja.

JSN kirjoittaa tiedotteessaan, että kantelija oli jo aiemmin kaventanut omaa yksityisyyden suojaansa käsittelemällä yksityiselämäänsä laajasti julkisuudessa.

– Seiskan jutussa kerrottiin ainoastaan kantelijan itsensä laajalla levikillä sosiaalisessa mediassa julkaisemia ajatuksia, eikä juttu siten rikkonut kantelijan yksityisyyden suojaa, tiedotteessa sanotaan.

JSN on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta.

JSN antoi kaksi langettavaa päätöstä

Julkisen sanan neuvosto antoi eilen yhteensä kaksi langettavaa ja kolme vapauttavaa päätöstä.

Yle sai langettavan päätöksen testamenttilahjoituksia käsitelleestä MOT-ohjelmasta. JSN katsoi, että kantelijan edustama yhdistys joutui ohjelmassa erittäin kielteiseen julkisuuteen, kun ohjelmassa tuotiin esiin epäilys siitä, että yhdistys olisi taivutellut testamentin tekijää.

JSN:n mukaan yhdistystä ei kuultu riittävästi, koska se ei saanut kommentoida väitettä ohjelmassa.

Toinen langettava päätös annettiin paikallislehti Luoteis-Lapille.

JSN:n kirjoittaa, että lehdessä oli arvosteltu henkilöä, ja kun myöhemmin lehdessä julkaistiin arvostellun henkilön kannanotto, sen viereen oli lisätty kielteisiä arvioita kirjoittajasta. Lisäys vähensi JSN:n mukaan kannanoton uskottavuutta ja oli Journalistin ohjeiden vastainen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja