Joulukuusen kuljettamisessa on helppo mokata, lopputuloksesta ei kukaan tykkää – näillä kuljetusvinkeillä kuusipuussa on neulaset vielä aattonakin!

Video paljastaa järkyttävän turvallisuusriskin: Näin nopeasti joulukuusi voi syttyä ilmiliekkeihin 0:53

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka lauantai. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot@mtv.fi.

Kysymys: Miten joulukuusta pitäisi kuljettaa?

Vastaus: Suositeltavin tapa kuusen kuljettamiseen on kuomullinen perävaunu tai pakettiauto. Verkotetun tai pussitetun kuusen saa näppärästi myös suksiboksiin. 

Jos jäinen kuusi pakataan lämpimään autoon, sen neulaset sulavat runkoa nopeammin. Jäätynyt runko ei kykene luovuttamaan neulasten tarvitsemaa kosteutta, jolloin neulaset kuivuvat ja tippuvat ennenaikaisesti.

Auton matkustamolämpötilan laskeminen merkittävästi johtaa lasipintojen huurtumiseen, mikä vaikeuttaa havainnointia autosta ulos. Matkustamossa kuljetettavan kuusen tulisikin olla valmiiksi sulanut, jolloin lämpötilan kanssa ei ole tarpeen kikkailla. 

Verkottamalla ja pussittamalla varmistetaan, etteivät kuusen oksat tärvele auton verhoiluja eivätkä neulaset varise autoon sisälle. Esimerkiksi pihka irtoaa verhoiluista todella huonosti.

Kuljetus auton katolla

Jos kuusi kuljetetaan katolla, pitää autossa olla taakkateline, johon se saadaan kiinnitettyä. 

Altistuessaan ajoviimalle, kuralle ja maantiesuolalle kuusi vaurioituu herkästi jo lyhyelläkin matkalla.  Ajoviiman neulasille aiheuttama rasitus saa ne putoamaan ennenaikaisesti. 

Katolla kuljetettaessa kuusi saattaa myös vaurioittaa auton maalipintaa hankaamalla tai valuttamalla pihkaa. Vaurioiden ehkäisemiseksi kuusi pitää suojata tiiviillä muovilla, pressulla tai pussilla. Verkotettu ja pussitettu kuusi kulkee näppärästi myös suksiboksissa, mikäli vain kokonsa puolesta sinne mahtuu.

Sidottava aina

Kuljetustavasta riippumatta, kuusen paikallaan pysyminen kuljetuksen aikana – myös mahdollisessa hätäjarrutuksessa ja törmäyksessä – on muistettava varmistaa huolellisella sidonnalla. 

Löytyy myös vaihtoehtoja

Jos mahdollisuuksia turvalliseen kuljettamiseen ei ole, voi kuusen tilata kotiin toimitettuna. 

Yksi harkinnan arvoinen vaihtoehto on myös muovikuusen hankkiminen. Muovikuusi kulkee osina varsin kompaktissa pahvilaatikossa, joka mahtuu monen auton tavaratilaan. Kun kuusi on kerran tuotu kaupasta kotiin, pärjää sillä useita jouluja ilman kuljetusmurheita. Edullisin muovikuusi ei välttämättä ole se paras valinta mutta jo reilulla satasella saa varsin aidon näköisiä vaihtoehtoja, joista lähinnä vain tuoksu puuttuu.

Lue myös:

    Uusimmat