Joulukuun lämpöennätykset rikki usealla paikkakunnalla – Etelä-Suomi tuomittu mustaan jouluun

Suomeen iski tänään kunnon lämpöaalto. Joulukuun kaikkien aikojen lämpöennätys meni rikki Kokemäen Tulkkilassa, missä lämpötila nousi 11,2 celsiusasteeseen. Lämpötila nousi näihin lukemiin kello 14:n ja 15:n välillä sunnuntaina iltapäivällä.

Virallinen ennätyslukema vahvistuu illemmalla.

Eroa samaan ajankohtaan vuonna 2009 on melkoisesti, mikä käy ilmi MTV:n meteorologi Markus Mäntykannaksen tviittiin.

Viimeksi itsenäisyyspäivänä lämpötila kohosi 11,1 celsiusasteeseen Ahvenanmaalla. Sitä edellinen joulukuun lämpöennätys oli 10,8 astetta, joka mitattiin Salossa vuonna 2006.

– Suomessa ei ole koskaan ollut joulukuussa näin korkeaa lukemaa. Suomen lounaisimmissa maakunnissa on mennyt rikki useita paikkakuntakohtaisia ennätyksiä. Tihkua voi tulla, ja on paksua alapilveä, kommentoi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta.

Yli 10 astetta siellä sun täällä

Muuallakin Etelä-, Länsi- ja Lounais-Suomessa nautittiin lämmöstä. Valta kertoo, että muun muassa Vihdissä oli sunnuntaina iltapäivällä +10,6 ja Kaarinassa +10,7 astetta.

– Satakunnassa, Varsinais-Suomessa, Uusimaassa ja Kanta-Hämeessä, Tampereellakin, lämpötila on kymmenen asteen tuntumassa, Valta luetteli.

Itä-Suomessa satoi vähän vettä, Lapissa lunta.

Sunnuntain lämpöennätys tuomitsi Etelä-Suomen lopullisesti mustaan jouluun. Myös maan keskiosissa on suurelta osin lumetonta.

– Vielä on jonkin verran epävarmuutta maan keskiosissa: aatonaattona matalapaineen sade on suurilta osin lunta. Se voi vielä muuttaa lumitilannetta maan keskiosissa, kertoo toinen päivystävä meteorologi Henri Nyman.

Hänen mukaansa lunta on tällä hetkellä Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa viidestä kymmeneen senttiä.

– Ne sulavat todennäköisesti lähivuorokauden aikana. Kainuusta pohjoiseen ja Pohjois-Pohjanmaalla lunta on, mutta myös Pohjois-Pohjanmaa on saamassa annoksen vesisadetta sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Oulun mittauspisteessä oli sunnuntaina 22 senttiä lunta.

Azoreilta saakka

Meteorologin mukaan voimakas matalapaine on alkujaan kotoisin Azorien pohjoispuolelta.

– Perjantaina se laittoi lämpimän ilmamassan kohti Suomea. Osittain se kulki Etelä-Norjan vuoriston yli, mikä kuivatti ja sitä kautta lämmitti ilmamassaa pinnan lähellä. Tämä mahdollisti korkeat lämpötilat, Nyman arvioi.

Lämpimät ilmamassat yhdessä lämpimien merialueiden kanssa tekivät tehtävänsä. Myös Ruotsissa Tukholman seudulla oli noin 12 astetta lämmintä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja