Joukkoliikenteen matkustajamääriin suunnitellaan rajoituksia Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa – HUS ei näe tarpeellisena

3:07
Bussimatkasta tuli viruslinko: Yskivä ja maskiton matkustaja tartutti koronaa – johti 64 ihmisen tartuntaketjuun

Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien alueille suunnitellaan rajoituksia joukkoliikenteen matkustajamääriin.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ylijohtaja Jarkko Saarimäki kertoo STT:lle, että sairaanhoitopiirit ovat tehneet ilmoituksen Traficomille tarpeesta joukkoliikenteen rajoituksille. Traficom voi rajoittaa matkustajamäärän enintään puoleen liikennevälineen suurimmasta sallitusta määrästä.

– Matkustajamäärien rajoitukset on tarkoitettu viimeisimmäksi keinoksi, jolla terveysturvallisuuteen puututaan, jos liikennöitsijöiden terveysturvallisuustoimenpiteet eivät ole riittäviä, Saarimäki sanoo.

Tartuntatautilain mukaan Traficom voi rajoittaa matkustajamääriä, jos koronatartuntojen ilmaantuvuus alueella viimeisen kahden viikon ajalta on yli 25 tartuntaa 100 000 asukasta kohden tai alueella todetaan tautiryppäitä, joiden tartuntaketjuja ei pystytä jäljittämään.

Traficom tekee selvityksen alueiden tilanteesta liikennöitsijöiden ja terveysviranomaisten lausuntojen perusteella. Päijät-Hämeen selvityksen pitäisi valmistua tämän viikon aikana, Pirkanmaan ratkaisu mennee ensi viikkoon. Varsinais-Suomesta selvitys on vasta käynnistetty.

Rajoitukset alueellisesti sekä kulkuväline- ja reittikohtaisesti

Traficom arvioi rajoitusten tarpeellisuuden alueen koronatilanteen lisäksi kulkuvälineiden ja reittien perusteella.

– Kaikkien liikennevälineiden osalta tehdään tapauskohtainen harkinta, Saarimäki sanoo.

Koronaepidemian myötä julkisen liikenteen matkustajamäärät ovat pudonneet mataliksi. Tämän takia Traficom todennäköisesti kohdistaa rajoituksia niin sanottuihin ongelmayhteyksiin.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) on puolestaan ilmoittanut Traficomille, ettei joukkoliikenteen rajoituksiin ole tarvetta ryhtyä. Husin arvion mukaan muut toimenpiteet riittävät, Saarimäki kertoo.

Husissa on Manner-Suomen suurin ilmaantuvuusluku, noin 308 koronatartuntaa 100  000 asukasta kohden viimeisen kahden viikon ajalta.

VR:n juniin torstaista alkaen maskipakko

VR asettaa maskipakon yli 12-vuotiaille matkustajille kaikkiin VR:n kauko- ja lähijuniin torstaista alkaen. Maskia ei tarvitse käyttää, jos syynä on terveydellinen este.Maskin voi tarvittaessa ostaa kaukoliikenteen junissa.

VR:n lähijunissa maskeja ei myydä, mutta maskin unohtaneille pyritään silti tarjoamaan maski. Jos matkustaja ei suostu käyttämään maskia, ohjataan hänet mahdollisimman kauas muista asiakkaista. Junasta poistaminen on äärimmäinen vaihtoehto, VR kertoo.

Kasvomaskia yli 12-vuotiailta edellytetään tällä hetkellä myös esimerkiksi Viking Linen ja Tallinkin laivoilla sekä yli 7-vuotiailta Finnairin lennoilla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja