Mainos

Joukkokuolema ilman merkkejä ulkoisesta väkivallasta – mitä on käynyt Helsingin citykaneille?

Helsingin Käpylässä ihmetellään alueelta runsain mitoin löytyneitä kuolleita citykaneja. Helsingin Sanomien tavoittamat paikalliset kertovat törmänneensä raatoihin useassa paikassa. Toistaiseksi kanien kuolinsyy ei ole selvillä.

Helsingin Sanomien haastattelemat käpyläläiset kertoivat, että ensimmäiset havainnot kuolleista kaneista tehtiin reilu viikko sitten. Kanit ovat kuolleet ilman merkkejä ulkoisesta väkivallasta.

Villikanien joukkokuolema on herättänyt paikallisten keskuudessa paljon kysymyksiä. Keskustelua kanien kuolinsyystä on käyty muun muassa käpyläläisten omassa Facebook-ryhmässä.

Osa alueen asukkaista epäilee kanien kärsineen taudista, toiset uskovat kanien tulleen myrkytetyiksi.

Helsingin kaupungin valvontaeläinlääkäri Nina Aalto kertoo, että kuolleiden kanien raatoja on käyty keräämässä, ja että ne on lähetetty tutkittavaksi Eviran Oulun toimipisteeseen. 

Kulkutauti mahdollinen kuolinsyy

Eviran erikoistutkija Marja Isomursu kertoo saaneensa useita ilmoituksia Käpylässä kuolleista citykaneista. Näytteet eivät ole kuitenkaan vielä saapuneet Ouluun, ja kanien kuolinsyy on toistaiseksi hämärän peitossa.

– Vaikea sanoa, mistä tämä johtuu. Vastaavia tapauksia ei ole meillä juuri ollut.

Isomursu pitää kulkutautia mahdollisena syynä kanien kuolemille. Vastaavia, joukkokuoleman aiheuttavia tauteja ei ole kuitenkaan tavattu Suomessa aiemmin.

– Etelä-Euroopassa liikkuu virustauteja, jotka saattavat tappaa paljon kaneja hyvinkin nopeasti. Suomessa vastaaviin ei ole kuitenkaan törmätty, eikä meillä ole kokemusta tällaisesta.

Käpylän kanien mystiset kuolemat selviävät vasta kun Ouluun lähetetyt raadot on saatu tutkittua.

– Täällä niille tehdään normaali kuolinsyytutkimus. Avaamme kaneja ja tarkastamme, että onko niillä vammoja vai ovatko ne kuolleet sairauteen. Tarvittaessa otetaan jatkonäytteitä, tehdään bakteeriviljelyjä ja niin edelleen, Isomursu kertoo.

Raatoja käsiteltävä varoen

Eviralle voi lähettää tutkittavaksi vastikään kuolleita eläimiä, jos niiden kuolemaan epäillään liittyvän jotain tavanomaisesta poikkeavaa.

Isomursu kuitenkin kehottaa käsittelemään eläinten raatoja varovaisesti.

– Ei kannata mennä koskettelemaan tai käsittelemään niitä turhaan. Jos tahtoo lähettää eläimen näytteeksi, se kannattaa pakata varovaisesti laatikkoon.

Evira ohjeistaa käärimään kuolleen eläimen runsaaseen paperiin, joka imee raadosta mahdollisesti valuvat nesteet. Paperikäärö tulee sulkea muovipussiin ja pakata tukevaan laatikkoon. 

Näytteen voi lähettää Eviran Oulun toimipisteeseen Matkahuollon kautta ilman toimituskuluja.

Isomursu kertoo, että näkyvälle paikalle kuolleet eläimet voi myös siirtää syrjään ja haudata. Taajama-alueella pienen eläimen voi laittaa muovipussiin ja hävittää sekajätteenä.

Käpylän kanien joukkokuolemasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat

0:12

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja