Jos vanhukselta viedään ajo-oikeus, saako hän edelleen ajaa mopolla, johon hän ei ole ikinä ajokorttia tarvinnutkaan?

Puoliso ei ole paras henkilö arvioimaan ikääntyneen kuljettajan ajokykyä 1:59
Puoliso ei ole paras henkilö arvioimaan ikääntyneen kuljettajan ajokykyä. Katso videolta, kuinka tulee toimia, jos läheisen ajokyky huolestuttaa.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme auto- ja liikenneaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.

Kysymys: Jos ikäihmiseltä otetaan B-luokan ajokortti pysyvästi pois terveysperustein, esimerkiksi muistisairauden vuoksi, saako hän siitä huolimatta kuljettaa mopoa, johon häneltä ei ikänsä puolesta edellytetä ajokorttia? 

Vastaus: Ajokorttivaatimus ja terveydelliset edellytykset ajoneuvon kuljettamiseksi ovat kaksi eri asiaa, joita ei pidä sekoittaa keskenään.

Ajokorttilain 113 §:ssä todetaan seuraavasti: 

Sillä, joka on saanut mopon kuljetusoikeuden ilman ajokorttia sen perusteella, että hän on ennen mopoajokorttia koskevan vaatimuksen voimaantuloa 1. päivänä tammikuuta 2000 täyttänyt 15 vuotta, on edelleen oikeus 2- tai 3-pyöräisen mopon kuljettamiseen ilman tässä laissa tarkoitettua ajokorttia.

Terveydelliset edellytykset ajoneuvon kuljettamiseksi

Tieliikennelain 17 §:ssä määritellään ajoneuvon kuljettajaa koskevat yleiset vaatimukset näin: 

Ajoneuvoa ei saa ajaa se, jolta sairauden, vian, vamman, väsymyksen tai päihtymyksen vuoksi taikka muusta vastaavasta syystä puuttuu siihen tarvittavat edellytykset.

Mopo on moottoriajoneuvo. Näin ollen edellä mainittu Tieliikennelain 17 § kieltää sen ajamisen myös ennen vuotta 1985 syntyneiltä, jos terveydelliset edellytykset kyseisen ajoneuvon kuljettamiseksi turvallisesti eivät täyty. 

Jos ennen vuotta 1985 syntynyt kärähtää rattijuopumuksesta henkilöautolla ja määrätään ajokieltoon, saako hän kuitenkin ajaa mopolla?

Rattijuopumuksesta henkilöautolla saatu ajokielto ei estä ennen vuotta 1985 syntyneeltä mopoilua – mopolla samasta syystä saatu ajokielto sen sijaan estää autoilun. 

Jos ennen vuotta 1985 syntynyt kärähtää rattijuopumuksesta moottorikäyttöisellä ajoneuvolla, hänet määrätään ajokieltoon, joka koskee kaikkia kyseisellä kuljettajalla olevia ajokorttiluokkia. Mopoa hän kuitenkin saa ajaa, koska Ajokorttilain 113 §:n perusteella hän ei tarvitse ajo-oikeutta kaksi- tai kolmipyöräisen mopon kuljettamiseen: 

Sillä, joka on saanut mopon kuljetusoikeuden ilman ajokorttia sen perusteella, että hän on ennen mopoajokorttia koskevan vaatimuksen voimaantuloa 1. päivänä tammikuuta 2000 täyttänyt 15 vuotta, on edelleen oikeus 2- tai 3-pyöräisen mopon kuljettamiseen ilman tässä laissa tarkoitettua ajokorttia.

Rattijuopumusta ei tule hyväksyä missään muodossa

Jokaisen kuljettajan on huolehdittava omasta ajokunnostaan Tieliikennelain 17 §:n mukaisesti. Rattiin tai mopon sarviin ei siis saa milloinkaan hypätä esimerkiksi humalassa, väsyneenä tai sairaana. 

Mikäli toisen ajoneuvon liikkuminen vaikuttaa siltä, että on syytä epäillä kuljettajan ajokuntoa, kannattaa asiasta ilmoittaa varsin matalalla kynnyksellä hätäkeskukseen.

Lue myös:

    Uusimmat