Jos ravintola-alan ahdinko ei helpota kesällä, saattaa edessä olla katastrofi: "Rahat on syöty, asunnot ja kesämökit ovat vakuutena"

2:04
Ravintola-alalta on satanut kovaa kritiikkiä yhä jatkuville rajoituksille.

Ravintolat saavat avata ovensa tänään koko maassa, mutta niiden yhä jatkuvat rajoitukset kismittävät alan yrittäjiä ja työntekijöitä. MaRan Timo Lappi uskoo, että ahdinko alkaa kuitenkin helpottaa kesällä.

Ravintolasulku on päättynyt, ja tiukimpienkin koronarajoitusten alueilla asiakkaat pääsevät taas syömään ja juomaan ravintoloissa sisällä. 

Ravintoloiden toimintaa rajoittavat kuitenkin vielä tukat ukaasit. Rajoitusalueella anniskeluravintolat saavat olla toistaiseksi auki iltakuuteen ja ruokaravintolat iltaseitsemään. Alkoholin tarjoilun täytyy loppua ravintoloissa kello 17. Muualla ravintolat voivat olla avoinna kello 23:een, ja anniskelu päättyy tuntia aikaisemmin.

Niin kutsuttu tanssi- ja laulukielto on edelleen voimassa koko maassa. Tämä tarkoittaa, että kaikki ravintola-asiakkaat on ohjattava istumaan paikallaan.

"Rahat on syöty"

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön MaRan toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan ravintolayrittäjien tilanne alkaa olla jo erittäin kriittinen.

– Kriisi on kestänyt jo yli vuoden, ja rahat on syöty. Yrittäjät ovat laittaneet yrityksiinsä paljon omia pääomia, ja lainaa on otettu niin paljon kuin sielu sietää. Asunnot ja kesämökit ovat vakuutena, Lappi toteaa MTV:n Uutisaamun haastattelussa.

Lapin mukaan suurin osa illallisravintoloista pitää toistaiseksi tiukimmilla korona-alueilla ovensa kiinni.

– Samoin tekevät tietysti karaokeravintolat ja yökerhot, jotka ovat olleet kiinni jo pitkän aikaa. Myös monet pubit jäävät kiinni. Normaalipubi avautuu kolmen, neljän aikaan iltapäivällä ja kun anniskelu loppuu kello 17, ei ole järkevää avata.

Lounaisravintoloiden ja kahviloiden tilannetta uudet rajoitukset parantavat, mutta niissäkään ei Lapin mukaan voi vielä huokaista helpotuksesta.

– Etätyön yleistyminen syö lounasmarkkinaakin vielä pahasti, Lappi toteaa.

– Suurimpia voittajia ovat liikenneasemien ravintolat. Niitä uudet rajoitukset eivät koske lainkaan.

Joko kesällä ollaan plussan puolella?

Timo Lappi suhtautuu kesään jo toiveikkaasti.

– Koronatilanne näyttää huojentuvan koko ajan, rokotukset tehostuvat ja hallituskin on arvioinut, että kesäkuussa oltaisiin jo kesän 2020 rajoituksissa. Viime kesän puolessa välissä ei ollut rajoituksia käytännössä ollenkaan.

Jos rajoitukset vielä jatkuvat, tilanne on Lapin mukaan katastrofaalinen. 

– Yrittäjiltä saamamme viestit ovat hyvin lohduttomia. Viime viikolla julkaistussa kyselyssä noin 30 % ravintolaruokayrittäjistä ja 40 % pubeista ja yökerhoista arvioi olevansa konkurssiuhan alla. Yrittäjät ovat taloudellisesti ja henkisesti todella vaikeassa tilanteessa. 

Tähän mennessä konkursseja on tehty Lapin mukaan vielä yllättävän vähän. 

– Velkojat ovat olleet pitkämielisiä. Mutta jossain vaiheessa velat tulevat maksuun ja mistä ne rahat haetaan, se on hyvä kysymys.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja