Jos matkatavaroista löytyy seksilelu, ulkomaalaisen Suomeen tulo voidaan estää: "Jopa ihmiskaupan uhri saatetaan suojelun sijaan käännyttää maasta"

Prostituoitu"Veronica": Arabimiehet hakanneet ja raiskanneet useita prostituoituja Suomessa 9:32

Suomalaisviranomaisten kyky suojella ihmiskaupan uhreja huolettaa naiskansanedustajia. Kolmikko on jättänyt aloitteen ulkomaalaislain muuttamiseksi, jottei ketään voitaisi käännyttää maasta sen perusteella, että heitä epäillään seksuaalipalvelujen myynnistä.

Video: Prostituutio oli aiheena myös MTV:n Rikospaikassa vuosi sitten

– On viitteitä siitä, että säännös pikemminkin altistaa väkivallalle ja hyväksikäytölle kuin suojelee niiltä, kommentoi RKP:n Eva Biaudet, yksi aloitteen tekijöistä.

Seksuaalipalvelujen myynti ei ole Suomessa rikos. Silti Suomesta käännytetään vuosittain kymmeniä henkilöitä niin sanotuista kolmansista maista, jos heitä epäillään perustellusta syystä seksuaalipalvelujen myynnistä.

Seksin myyntiä ei ole tarvinnut varmistaa, pelkkä epäily palvelujen myynnin aikomuksesta riittää. Tämän mahdollistavat nykyisen ulkomaalaislain pykälät.

– Tällaisen epäilyn voi rajakontrollissa oikeuttaa esimerkiksi matkatavaroista löytyvä vaatetus, seksilelut ja ehkäisyvälineet, aloitteessa huomautetaan.

Aloitteen tekivät Biaudet'n lisäksi vasemmistoliiton Anna Kontula ja SDP:n Tytti Tuppurainen. Kolmikon mukaan on olemassa vahvaa näyttöä siitä, että uhka käännytyksestä estää väkivaltaa kokenutta kolmannen maan kansalaista tekemästä rikosilmoitusta.

Pykälää ovat aiemmin arvostelleet muun muassa Suomen Amnesty, Naisasialiitto Unioni ja Pro-tukipiste.

– Jopa ihmiskaupan uhri saatetaan suojelun sijaan käännyttää maasta, Kontula selventää.

Lue myös:

    Uusimmat