"Jos et voi sanoa jotain kaunista, älä sano mitään"

Kaukana ovat ajat, jolloin seurueen miehet nousivat seisomaan aina, kun nainen poistui pöydästä. Entä kiittäminen ja kutsuihin vastaaminen: onko nämä hyvät tavat jo unohdettu?

Jos sinulla ei ole mitään mukavaa sanottavaa, älä sano mitään. Millaisia muita, monilta jo unohtuneita hyviä tapoja on olemassa, kysyy wgal.com.

Huomioi sitä, jonka seurassa olet

Puhelinten ja läppärien aikakaudella on yhä helpompi jättää huomiotta se ihminen, jonka seurassa fyysisesti olemme. Kun yksi ystävä puhuu puhelimessa toisen pyöritellessä lounasta lautasellaan, fiilis ei ole erityisen lämmin.

Puhelimet tuntuvat johtavan elämäämme: jokaisen piippaukseen, viestiin ja värinään pitää vastata heti. Omat tekemisensä voi kyllä keskeyttää, mutta ystävän unohtaminen mesettämisen ajaksi ei ole kohteliasta. Puhelimeen unohtuminen viestii ihmiselle, ettei hän ole yhtä tärkeä kuin muut elämäsi ihmiset.

Kun lähdette tyttöjen kesken baanalle, sulje rohkeasti puhelimesi. Hauskanpidon keskellä sitä havahtuu huomaamaan, että ihmisen puhuminen on paljon antoisampaa kasvotusten kuin puhelimen läpi.

Kirjoita kiitoskirje

Koska viimeksi lähetit käsin kirjoitetun kirjeen? Sähköposti on helppokäyttöinen ja nopea tapa viestiä, mutta harvat asiat ovat yhtä henkilökohtaisia kuin käsin kirjoitettu kirje. Nykymaailmassa kiitoskirje on kuitenkin yleensä tietokoneella rustattu viesti.

Kun seuraavan kerran haluat todella kiittää jotakuta, istu alas ja ota kynä käteesi. Kirjoittaessasi käsin joudut muotoilemaan tekstin tarkemmin, ajattelemaan ja peilaamaan kokemusta. Kirjeesi on hyvin henkilökohtainen muisto, jonka ystäväsi voi säilyttää.

Muista vastaus

Juhlakutsuissa pyydetään usein vastausta tiettyyn päivämäärään mennessä. Jos juhlien järjestäjä on tuttu, moni jättää vastaamatta uskoen, että tutut kyllä tietävät hänen saapuvan paikalle joka tapauksessa.

Kutsujien elämä kuitenkin vaikeutuu, jos vastausta ei kuulu, sillä ruokamäärän ja tilojen varaaminen mutu-tuntumalta on hankalaa. Vierasmäärän arvailu aiheuttaa stressiä ja hankaloittaa suunnittelua. Vastaaminen on suotavaa myös Facebookissa: jos et ole varma, voit aina vastata "ehkä"!

Kiitos!

Taikasanat, joilla lapsena sai pyytämänsä, saattavat aikuisena unohtua. Kiittäminen on liian usein pelkkä hymähdys, ja "ole hyvää" ei edes kuulu.

Kokeile kiitollisuutta viikon ajan: lisää jokaiseen pyyntöön, myös aivan pieneen, sanat "kiitos" tai "ole kiltti". Katso sitten, miten kassamyyjän tai työtoverin päivä paranee silmissä. Kiittämisessä todella on taikaa, toteaa Wgal.com.

Vaikeneminen kultaa?

Jos sinulla ei ole mitään kaunista sanottavaa, älä sano mitään, opetti Disney Bambi -elokuva. Internetin aikakaudella moinen sääntö painuu usein unholaan, sillä anonymiteetti netissä antaa kenelle tahansa vallan laukoa mielipiteitään. Vaikka avoimuus onkin suositeltavaa, loanheitto nimettömyyden turvin ei ole kohteliasta – päinvastoin.

Napin painaminen on helppoa, sillä se ei tuota inhimillistä vastalausetta tai pakota kohtaamaan ketään. Koneella ollessaan kannattaakin muistaa, että linjan toisessa päässä on ihminen: hän voi todella loukkaantua pahoista sanoista, olivat hänen mielipiteensä sitten miten outoja tahansa.

MTV3/Helmi

Lähde: Wgal.com

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat