Jopa koululaisen esitelmään internetistä kopioitu kuva voi rikkoa tekijänoikeuksia – EU:n tuomioistuin antoi päätöksensä

8:52

EU:n tuomioistuimen mukaan edes koululainen ei saa kopioida kuvaa esitelmäänsä ilman tekijänoikeudenhaltijan lupaa, jos esitelmä julkaistaan uudestaan netissä.

VIDEO: Onko 50 hengen luokka liian iso? Onko koulupäivien pituutta varaa pidentää?

Euroopan unionin tuomioistuin linjasi tiistaina, että käyttäjien täytyy kysyä valokuvan tekijänoikeuksien haltijan lupa kuvien käyttöön, vaikka kuvat olisivat julkaistu aiemmin toisella nettisivulla ja ne olisivat vapaasti saatavilla netissä.

Lupa pitää olla ainakin silloin, jos kuva aiotaan julkaista uudestaan.

Tapauksessa, jossa tuomioistuin antoi päätöksensä, saksalaisen koulun oppilas oli käyttänyt esitelmässään kuvaa, jonka tämä oli löytänyt matkailusivustolta. Koulu oli julkaissut esitelmän kuvineen nettisivuillaan.

Kuvan ottanut valokuvaaja Dirk Renckhoff haastoi koulun oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksesta vaatien 400 euron vahingonkorvauksia sekä kuvansa uudelleenjulkaisun kieltämistä.

Lupa annettu vain yhdelle sivustolle

Renckhoff perusteli tekijänoikeusrikkomusta sillä, että hän oli antanut luvan kuvansa julkaisuun vain kyseiselle matkailusivustolle.

EU:n tuomioistuimen mukaan kuva oli jaettu koulun nettisivuilla uudelle yleisölle, jolloin kuvan käyttöön olisi pitänyt pyytää lupa.

Tuomarien mukaan kuvaan johdattaminen hyperlinkkien avulla on sallittua, jos lupaa kuvan uudelleenjulkaisemiseen ei olla hankittu.

Päätöstä pidetään tärkeänä linjauksena, ja sitä voidaan todennäköisesti soveltaa tulevaisuudessa vastaavissa tapauksissa.

Lähteet: ReutersBBC

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja