Mainos

Jonna Tervomaa kulttuurialaa ravistelevasta kohusta: "Jos ahdistelet, olet vain törppö"

Aikuisuransa seitsemännen studiolevyn syksyllä julkaissut laulaja ei ole kohdannut musiikkibisneksessä seksuaalista häirintää.

Laulaja Jonna Tervomaa, 44, toivoo, että pinnalle noussut seksuaalinen ahdistelu kulttuurialalla on noussut puheenaiheeksi jäädäkseen.

Häirinnän nosti ryminällä otsikoihin sosiaalisessa mediassa laajasti levinnyt Me too -kampanja, jossa seksuaalista ahdistelua kokeneet kertoivat ahdistelluksi tulemisesta #metoo-aihetunnistetta käyttäen.

Tervomaa ei muista kokeneensa musiikkialalla seksuaalista häirintää.

– Olen tässä viime aikoina välillä miettinyt sitä, että olenko vain ihan täysin unohtanut. Mutta tulin siihen tulokseen, että en ole kokenut ahdistelua työyhteisössä musiikkialalla. En ikinä, en kertaakaan. Mutta sen mahdollisuuden olen tiedostanut, laulaja toteaa MTV.fin haastattelussa.

– Minulle on aina ollut luontaista omaksua aika jätkämäinen ote esimerkiksi työtovereihini. Tavallaan karkeutan itseäni. Alan kiroilla enemmän. Se on ollut minun tapani tavallaan hälventää sitä sukupuoliasiaa työyhteisössä.

"Sitä vaan poistuu nopeasti tilanteesta"

Jonna Tervomaa toteaa, että hänellä on käynyt myös hyvä tuuri.

– Työyhteisöissä minulla on ollut mukana mielettömiä ihmisiä, niin levy-yhtiöissä, ohjelmatoimistoissa kuin bändissäkin, Tervomaa sanoo.

– Kyllä minä kommentointia olen saanut osakseni, vaikka kuinka paljon ja kaikenlaista. Mutta ehkä minä olen sitä sukupolvea, että siihen on tottunut. Ei sitä oikein edes laske eikä se edes tunnu. Sitä vaan poistuu todella nopeasti tilanteesta. Ja jollain tasolla ajattelee, että voi miten sääli, me emme tule tämän ihmisen kanssa tutustumaan koskaan tämän enempää.

"Nollatoleranssista pitää tulla arkipäiväistä"

Seitsemännen studioalbuminsa Ääni syyskuussa julkaissut Tervomaa kertoo kohdanneensa alalla väheksymistä, jota hän kuvailee samantyyppiseksi vallankäytöksi kuin fyysinen ahdistelu.

– Sellaista tietynlaista ihmisen pienentämistä ja väheksymistä, ulos sulkemista ja ohi katsomista. Se on samantyyppistä vallankäyttöä kuin seksuaalinen häirintä. Ne ovat kaksi eri asiaa, mutta siinä pelataan tavallaan kuitenkin samoilla asioilla. Se on ihmisarvoasia, Tervomaa kiteyttää.

– Olen todella tyytyväinen tästä tilanteesta. Toivon, että asiaa vatvotaan ja vatvotaan niin paljon ja kauan, että nollatoleranssista tulee pysyvää. Siitä pitää tulla arkipäiväistä. Ei sitä valtaa enää sitten ole. Jos ahdistelet, olet vain törppö. Kaikkien mielestä.

---

Jonna Tervomaa esiintyy tänään perjantaina 10. marraskuuta 2018 illalla Helsingin Tavastia-klubilla. Tervomaan loppuvuoden ajantasainen keikkakalenteri löytyy täältä.

Katso alla Jonna Tervomaan haastattelu Huomenta Suomessa syyskuun alusta. Katso alla myös Tervomaan Oo mun kaa -musiikkivideo.

7:06


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.