Mainos

Jollan puhelin tuli ennakkomyyntiin – "kiinnostus on ollut hirvittävä"

20:00

Älypuhelinyhtiö Jolla on esitellyt tänään ensimmäisen puhelimensa. Loppusyksyllä myyntiin tulevasta laitteesta voi tehdä ennakkotilauksia jo nyt. Poikkeuksellisella järjestelyllä yritys toivoo saavansa ostajien huomion.

Entisten nokialaisten synnyttämä älypuhelinyhtiö Jolla yrittää tehdä mahdottomasta mahdollisen – vallata osuuksia armottomasti kilpailluilta markkinoilta, joilla muun muassa Nokia on menettänyt osuuksiaan viime vuosina.

Jolla tuo ensimmäisen puhelimensa markkinoille "hivuttaen". Yhtiön ensimmäisestä, noin 400 euron hintaisesta laitteesta voi tehdä ennakkotilauksia tästä päivästä alkaen. Varsinaisesti puhelin tulee myyntiin loppusyksyllä.

Tuotteen ennakkomyynti lähes puoli vuonna ennen sen markkinoille tuloa on eräänlainen markkinatutkimus siitä, missä päin maailmaa uudella laitteella on todellista kysyntää. Jollan toimitusjohtajan Tomi Pienimäen mukaan tärkeitä markkina-alueita ovat ainakin Kiina ja Eurooppa. Kiinassa yhtiö on tehnyt sopimuksen maan suurimman kännykkäalan jälleenmyyntiketjun D.Phonen kanssa.

Pienimäki kiistää sen, että ennakkotilausjärjestelmällä haluttaisiin asiakkaat mukaan puhelimen rahoitukseen.

– En sanoisi niinkään. Nyt vain tuntuu olevan Jollasta niin hirvittävä kysyntä joka puolella, että halusimme paljastaa jo nyt, että tältä se sitten näyttää. Ja koska olemme lisäksi haastaja, haluamme tietoisesti tehdä asioita hieman eri lailla kuin mihin toimialalla on totuttu.

Pienimäellä ei olisi mitään sitäkään vastaan, että Jollan puolesta syntyisi jonkinlainen kansanliike.

– Sen tietenkin kansa päättää, mutta totta kai toivomme, että nettisivustollamme olisi mahdollisimman paljon vipinää, jotta saamme osoitettua itsellemme, että meidän kannattaa jatkaa.

"Jolla on aidosti uusi asia"

Jollan uudessa kosketusnäyttöpuhelimessa on Linux-pohjainen Sailfish-käyttöjärjestelmä, jossa voi käyttää myös Android-sovelluksia.

Jollan käyttäjäkokemus poikkeaa Pienimäen mukaan muista markkinoilla olevista matkapuhelimista muun muassa siinä, että käyttöjärjestelmä perustuu "eleisiin". Puhelimessa ei ole siis yhtään painiketta, vaan kaikkea ohjataan kosketuksella.

Lisäksi Jollassa on aito "moniajo"- eli multitasking-ominaisuus. Käyttäjä voi siis käyttää monia eri sovelluksia yhtä aikaa, ilman että mikään niistä sulkeutuu.

Laitteen visuaalinen koriste on vaihdettava värikuori, joka vaikuttaa myös puhelimen käyttöjärjestelmän väriin.

Yhtiö uskoo nopeasti muuttuviin matkapuhelinalan muoti-ilmiöihin.

– Mobiilimarkkinoiden syklit käyvät koko ajan nopeammiksi. Uskomme jo siksi että kuluttaja haluaa kokeilla uusia asioita. Markkinoille ei ole kuitenkaan tullut viime vuosina juurikaan uusia asioita – ja Sailfish on nyt aidosti uusi.

"Jolla ei ole Nokia"

Sailfish on rakennettu Nokian hylkäämän Meegon pohjalle. Suurin osa Jollan työntekijöistä onkin entisiä nokialaisia. Pienimäen mukaan Sailfish on kuitenkin täysin Jollan, ei Nokian tuote.

– Me olemme Jolla ja Nokia on Nokia, Pienimäki sanoo.

Uusia puhelinmalleja Jolla aikoo julkistaa myöhemmin lisää.

– Tässä vaiheessa keskitymme tietenkin laitteeseen numero 1. Emme kuitenkaan aio jäädä yhden puhelimen valmistajaksi, vaan suunnitelmissa on totta kai tehdä lisää mobiililaitteita.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.