Jokelan koulusurmista selvinnyt Katariina Juselius menetti elämänilonsa moneksi vuodeksi – sairastui syömishäiriöön: "Se oli tuskaa myös vanhemmilleni"

Jokelan koulusurmista selvinnyt Katariina Juselius muistelee traagista päivää – lähetti äidilleen pysäyttävän viestin 14:34
Jokelan koulusurmista selvinnyt Katariina Juselius muistelee koskettavassa videohaastattelussa traagista päivää. Hän kertoo, kuinka heidän luokkansa evakuoitiin ja miten elämä jatkui tuon päivän jälkeen.

Katariina Juselius muistelee traagista päivää, kun Pekka-Eric Auvinen avasi tulen Tuusulan Jokelan koulukeskuksessa vuonna 2007.

Tasan 15 vuotta sitten Pekka-Eric Auvinen, 18, avasi tulen Tuusulan Jokelan koulukeskuksessa ennen puoltapäivää. Marraskuisena päivänä Auvinen ampui kuoliaaksi kuusi lukiolaista, koulun rehtorin, koulukeskuksen terveydenhoitajan sekä lopuksi itsensä.

Missi ja tv-juontaja Katariina Juselius oli paikalla, kun koulusurmat tapahtuivat. Hän oli tuolloin 13-vuotias ja opiskeli seitsemännellä luokalla Jokelan yläasteella.

Raskaasti aseistautuneet poliisit evakuoivat viimeisten joukossa Juseliuksen luokan, kun he piilottelivat koulusurmaajaa kotitalousluokassa.

– Lähdimme juoksemaan ruokasalin läpi ja minulla on muistikuvia, että ruokalan lasioven läpi oli ammuttu kolmion muotoisesti luodit, Juselius muistelee MTV Uutisten haastattelussa.

Juseliuksella on edelleen muistissa hyvin selkeästi koko Suomea järkyttänyt päivä. Se, miten hän sai apua tuon järkyttävän kokemuksen jälkeen, oli Juseliuksen mukaan hyvin vähäistä.

– Meillä oli yksi yhteinen tapaaminen luokan kanssa, missä ehkä psykologi kertoi joitain asioita. Sitten meidät vietiin muistaakseni Heurekaan ja Sealifeen ajattelemaan jotain muuta, mutta eihän tekemällä jotain hauskaa asiat helpotu.

– En saanut henkilökohtaisesti mitään apua tai terapiaa yläasteella, eivätkä vanhemmat osanneet sitä silloin myöskään minulle hakea. Moni näki, kuinka Auvinen ampui luokkakavereitaan tai rehtorin tai terveydenhoitajan, niin jotenkin ajattelin, että niin moni on kokenut minua pahempaa; etten ole se ykkönen, joka tarvitsee apua. Kävin aikuisiällä muutaman kerran äitini toimesta, mutta se ei tuntunut omalta.

Juselius oli yksi monista nuorista, joka antoi haastatteluita koulusurmien jälkeen. Se aiheutti sen, että häntä alettiin kiusata koulussa. Juselius oli ennen iloinen lapsi, mutta koulusurmien jälkeen hän vakavoitui. Enää hän ei halunnut lähteä ulos kavereiden kanssa, vaan mieluummin käytti aikansa opiskeluun.

– Varmaan kymmenen vuoden ajan hauskuus ei enää sopinut elämääni. Viimeiset kolme tai neljä vuotta olen elänyt ihan täysillä. Jos olisin saanut tai osannut hakea apua, minulla olisi ollut helpompaa.

Sairastui syömishäiriöön

Juselius tavoitteli hyvää menestystä koulussa ja täydellistä ulkonäköä. Puolitoista vuotta koulusurmien jälkeen hänellä puhkesi syömishäiriö.

– Se meni tosi pahaksi ja painoin 20 kiloa vähemmän kuin nyt. Minun tavoitteeni oli, että vaaka näyttää joka päivä vähemmän. Sairastin anoreksiaa 18-19-vuotiaaksi asti, ja sen jälkeen tuli bulimia.

– Se oli tuskaa myös vanhemmilleni, koska he eivät voineet tehdä mitään. Syömishäiriö on mielenterveysongelma. Potilaan pitää itse haluta apua ja parantua.

Vuosi 2016 muutti Juseliuksen elämän, kun hän meni katsomaan ystävänsä kanssa formulakilpailuja. Hän ei ollut sitä ennen matkustanut pitkään aikaa tai tehnyt mitään kivaa.

– Minulla oli niin kivaa siellä ja ajattelin, että en voi elää näin – nyt minun pitää lopettaa tämä pelleily, elää ja pitää hauskaa. Siellä aloitin paranemisprosessin. Haluan olla tulevaisuudessa myös hyvä äiti, enkä leikkiä ruoan kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat