Europarlamentissa aloittanut Alviina Alametsä on perustamassa Youtube-kanavan avatakseen kankeaa EU-kieltä: "Selkokieli on helppoa, kun ei ole vielä uponnut koneistoon"

3:51
Alviina Alametsä puhuu nyt ensimmäisestä viikosta Brysselissä: "Toimistoa ja asuntoa ei ole, mutta kulkuluvat ovat kunnossa"

Vihreiden uusi europarlamentaarikko Alviina Alametsä aloitti työnsä europarlamentissa tiistaina. Asuntoa tai toimistoa ei vielä ole, mutta kulkukortit ovat kunnossa. 

Alviina Alametsä nousi ainoana suomalaismeppinä parlamenttiin, kun Britannian EU-ero astui voimaan helmikuun ensimmäinen päivä. Näin ollen suomalaisten vihreiden meppien määrä nousi Brysselissä kolmeen. Perjantaiaamuna Alametsä oli jälleen käymässä Helsingissä.

– Totta kai brittien lähtö on hyvin surullinen asia, mutta uudet mepit on silti toivotettu ilolla tervetulleeksi. Ehkä nyt on vähän tavallista enemmän häslinkiä ilmassa, mutta myös toiveikkuutta, Alametsä kuvailee tunnelmaa parlamentissa, jossa osa edustajista vaihtui vauhdilla. 

Ensimmäiset kolme päivää ovat olleet pitkiä, ja "kaverin nurkissa" nukutut yöunet ovat jääneet vähiin. Päivät ovat täyttyneet niin vihreiden omilla kokouksilla kuin byrokratian kanssa kamppaillessa.

– Huomaa, että paperipinot ovat käytössä aivan eri tavalla kuin Suomessa, Alametsä naurahtaa.

Vastapainoksi hän toteaa, että hierarkiaa on EU-parlamentissa vähemmän, kuin Suomen eduskunnassa, jossa hän on aiemmin työskennellyt nykyisen ulkoministeri Pekka Haaviston avustajana. Euroopan parlamentti on antanut varsin lämminhenkisen ensivaikutelman. 

"Emme voi mennä kaikessa vain kauppa edellä"

Ensimmäisten päivien aikana yksi asia on ehtinyt ratketa: valiokuntajäsenyydet. Alametsä kertoo saavansa ulkoasiainvaliokunnan jäsenyyden, minkä myötä hän tulee olemaan sen ainoa suomalaisjäsen. Valiokunnassa hän aikoo ajaa ennen kaikkea ihmisoikeuksia ja rauhaa. 

– Me ei voida mennä kaikessa vain kauppa edellä, vaan meidän tulee myös harkita sitä, millaista ihmisoikeuspolitiikkaa yhteistyövaltiomme harjoittavat, Alametsä sanoo. 

Arkeaan Alametsä aikoo tulevaisuudessa avata lisää omalla Youtube-kanavalla, jonka tuore europarlamentaarikko aikoo perustaa lähiaikoina. EU-viestintä on Alametsän mukaan toisinaan hieman kankeaa. Hän toivoo kanavansa tekevän EU-asioista helpommin ymmärrettäviä myös heille, jotka eivät välttämättä silmä kovana seuraa Euroopan unionin päätöksentekoa.

– Varsinkin aluksi on helpompi puhua selkokielisesti, kun ei ole vielä uponnut sinne koneistoon kauhean syvälle. Yritän pitää siitä kiinni, Alametsä lupaa. 

7:37
Ennen lähtöään Brysseliin Alviina Alametsä vieraili Uutisaamussa. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja