Johanna Oras: Riviera ei ole pelkkää glamouria ja luksusta

Palkittu taiteilija Johanna Oras asuu ja työskentelee valtaosan vuodesta Cagnes-sur-Mer'ssa, kivenheiton päässä Nizzasta.

Neljän vuoden ajan syyskuusta lokakuuhun Ranskan Rivieralla asuneet Orakset: Johanna, Reijo ja Olivia-tytär, päätyivät Nizzaan alkujaan sattumalta.

– Olimme käyneet lomamatkalla Nizzassa kiertelemässä museoita. Jossain vaiheessa sitten puhuimme ulkomaille muutosta, oma työnihän on sellaista, jota voi tehdä melkeinpä missä tahansa. Loppukesästä 2005 Cagnes-sur-Mer'ssa asunut tuttavaperhe ilmoitti, että he ovat ostaneet Nizzasta talon, ja antaisivat huoneistonsa vuokralle. Ei siinä kauaa tullut aikailtua, Johanna Oras kertoo.

Rivieran aurinko ja Välimeri ovat vaikuttaneet myös taiteilijan työhön.

– Värien käyttöni on muuttunut. Kun paletissa sekoittaa värit Suomessa ja Nizzassa, on tulos aivan erilainen, koska valo siellä on niin toisenlaista, hän sanoo.

Johanna Oras ihastui paikallisella torilla myytävien hedelmien ja kasvisten väriloistoon niin, että sitruunat, limet ja artisokat päätyivät teosten asetelmiin.

– Ei se ole pelkkää legendaa, kun kerrotaan, että Riviera ja Välimeri ovat jo satoja vuosia vetäneet taiteilijoita puoleensa, Oras naurahtaa.

Edullisempaa kuin Helsingissä

Nizza kalskahtaa suomalaisen korvaan paikalta, jossa tavallisella palkanmaksajalla ei ole varaa lomailla, saati sitten asua. Myös Johanna Oras on joutunut monesti oikomaan ihmisten ennakkoluuloja.

– Tietysti Riviera kuulostaa paratiisilta, joka on täynnä glamouria ja pelkkää luksusta. Kun tarkastelee vaikkapa hintatasoa, on Nizzassa huomattavasti Helsinkiä edullisempaa. Olen laskenut, että ravintolassa syöminen maksaa Nizzan keskustassa parikymmentä prosenttia vähemmän kuin Helsingissä. Myös vuokrataso on täällä eri luokkaa kuin Suomessa, siis halvempi, hän kertoo.

Perheellisellekään Nizzaan asettuminen ei tuottanut sanottavia ongelmia. Tyttären paikka kansainvälisessä koulussa järjestyi helposti. Tosin käytännön asiat, kuten internet-laajakaistan tilaaminen, kestivät "hiukan kauemmin" kuin Suomessa.

Orakset ovat tiiviisti tekemisissä muiden Rivieralla asuvien suomalaisten kanssa.

– Meillä suomalaisilla taitaa olla sellainen luonne, että kun ollaan samaan aikaan ulkomailla, tutustutaan paremmin. Me esimerkiksi olemme tutustuneet moniin Olivian koulukavereiden suomalaisiin perheisiin. On hauska tunne aina Suomen-lennolla koulujen loputtua, kun kaikki tuntuvat palaavan samaan aikaan kotimaahan, Johanna Oras nauraa.

Studio55/Piia Lavonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja