Mainos

Jo yli 20 miljoonaa venäläistä elää köyhyysrajan alapuolella

Köyhyysrajan alapuolella elävien venäläisten määrä on kasvanut vuoden 2015 aikana yli 2 miljoonalla, kertoo valtion tilastokeskus Rosstat. Köyhiä on nyt runsaat 14 prosenttia kansasta, eli yhteensä 20,3 miljoonaa ihmistä. Tilastoista puuttuvat Krimin ja Sevastopolin asukkaat.

Venäjällä köyhyysraja on tällä hetkellä 9673 ruplan eli nykykurssilla 125,6 euron kuukausitulo. Rosstatin mukaan venäläisten keskimääräinen kuukausitulo on 30 456 ruplaa eli noin 395,5 euroa.

Eniten köyhien määrän lisääntymiseen lienee vaikuttanut reaalipalkkojen jyrkkä lasku, joka alkoi vuonna 2014. Verrattuna vuoden takaiseen, venäläisten reaalipalkat laskivat alkuvuoden 2015 aikana melkein 10 prosenttia, ja lasku on kiihtynyt entisestään syksyn aikana.

Jo heinäkuussa työ- ja sosiaaliministeriö arvioi, että venäläisten palkat toipuvat vuoden 2014 tasolle aikaisintaan kolmen vuoden kuluttua. Heinäkuusta ennusteet ovat synkentyneet entisestään.

Köyhyys näkyy katukuvassa

Myös venäläiset ovat huomanneet köyhyyden lisääntyneen. Valtion mielipidetutkimuskeskus VTSIOMin lokakuussa teettämän kyselyn mukaan 66 prosenttia venäläisistä on havainnut köyhyyden lisääntyneen.

Tulevaisuuskaan ei näytä valoisalta. Inflaation takia köyhyys uhkaa myös työelämän ulkopuolisia kansalaisia, kuten eläkeläisiä. Lisäksi alueiden budjettileikkauksien takia myös aluehallinnot pyrkivät säästämään sosiaalitukien maksussa.

Ensi vuonna inflaation uskotaan kiihtyvän entisestään. Jos Venäjän keskuspankin kauhuskenaario toteutuu ja öljyn hinta painuu 35 dollariin barrelilta, inflaation uskotaan olevan jopa 7 prosenttia.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.