Jo neljä radioaktiivisuutta mittaavaa valvonta-asemaa hiljentynyt salaperäisesti Venäjällä – onko taustalla ydinkoepeittely?

Arkangelin räjähdysalueen asukkaita kehotetaan lähtemään tilapäisesti kodeistaan –"Tämä ei ole evakuointi" 2:05
Video: Arkangelin räjähdysalueen asukkaita kehotettiin lähtemään tilapäisesti kodeistaan – "Tämä ei ole evakuointi"

Neljä venäläistä ydinaseiden valvonta-asemaa, jotka seuraavat ilmakehän radioaktiivisia hiukkasia, ovat salaperäisesti hiljentyneet viime kuussa Venäjän ohjusten testauslaitoksessa tapahtuneen räjähdyksen jälkeen, uutisoi CNN.

8. elokuuta tapahtunut räjähdys on herättänyt sekaannusta ja huolta mahdollisista säteilytason nousuista Comprehensive Nuclear -Test-Ban Treaty Organization (CTBTO) mukaan.

CTBTO on riippumaton elin, joka seuraa ydinaseiden testausrikkomuksia yli 300 seuranta-asemalla ympäri maailmaa. Sekä Venäjä että Yhdysvallat ovat allekirjoittaneet sopimuksen.

Kaksi Venäjän radionuklidiasemaa, nimeltään Dubna ja Kirov, lopettivat tiedonsiirron kahden päivän kuluessa räjähdyksestä, organisaatio kertoi.

– Rutiininomaisen menettelymme mukaisesti CTBTO otti yhteyttä aseman operaattoreihin heti, kun ongelmat alkoivat. He ovat ilmoittaneet viestintä- ja verkko-ongelmista. Odotamme lisää raportteja siitä, milloin asemiin ja viestintäjärjestelmiin palautetaan täysi toiminnallisuus, tiedottaja sanoo.

CTBTO:n vanhempi virkamies kertoi CNN: lle, että Bilibinon ja Zalesovon asemat hiljenivät 13. elokuuta.

Räjähdys vei viiden ihmisen hengen

Organisaatiolla on ympäri maailmaa 80 radionuklidiasemaa, jotka mittaavat radioaktiivisia hiukkasia ilmakehässä.

– Vain nämä mittaukset voivat osoittaa selvästi, oliko muilla menetelmillä havaittu räjähdys todella ydinvoimaperäinen vai ei.

Toissa viikon torstaina tapahtunut räjähdys vei ydinvoimayhtiö Rosatomin mukaan viiden ihmisen hengen.

Yhdysvaltain viranomaiset uskovat tappavan räjähdyksen aiheutuneen venäläisen ydinaseen SSC-X-9 testaamisen aikana, jonka NATO on nimennyt "Skyfall" -nimellä.

Ohjuksen uskotaan käyttävän ydinreaktoria antaen sille kyvyn lentää pidempään kuin perinteinen ohjus.  

Lue myös:

    Uusimmat