Jo muutamasta hoitokerrasta pysyvää apua mielialaoireisiin

Masennus alkoi itsesyytöksistä 1:18

Jo muutamasta hoitokerrasta on pysyvää apua mielialaoireisiin, käy ilmi tuoreesta väitöksestä.

Lyhytkestoisen hyväksyntä- ja arvopohjaisen psykologisen hoitomallin vaikuttavuutta koettujen mielialaoireiden hoidossa on tutkinut psykologian maisteri Aino Kohtala.

Neljän kerran hoitomallin myönteinen vaikutus oli säilynyt sekä kuuden kuukauden että viiden vuoden seurantamittauksissa.

– Hyvät tulokset yllättivät. Huomasimme, että lyhyelläkin hoidolla on vaikutusta, eivätkä mielialaoireet olleet palanneet viiden vuoden jälkeen, Kohtala toteaa.

Koehenkilöihin käytetty hoito pohjautuu psykologisen joustavuuden lisäämiseen. Siinä pyritään vahvistamaan ihmisen kykyä kohdata vaikeitakin tunteita ja ajatuksia hyväksyvällä tavalla. Tavoitteena on myös auttaa löytämään suunta kohti omien arvojen mukaista elämää.

Väitöstutkimuksessa osallistujien mielialaoireet vähenivät neljän hoitokerran aikana liki puoleen ja psykologinen hyvinvointi koheni. Verrokkiryhmässä vastaavia muutoksia ei samalla aikavälillä tapahtunut.

– Lyhyiden hoitojen hyödyntämistä on tärkeä tehostaa, mutta hoidon on oltava myös laadukasta ja näyttöön perustuvaa. Ei lyhyttä lyhyyden vuoksi, Kohtala täydentää.

Terapeutteina tutkimuksessa toimivat maisterivaiheen psykologian opiskelijat kokeneen työnohjaajan alaisina.

Psykologian maisteri Kohtalan väitöskirja tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa ensi keskiviikkona.

Lue myös:

    Uusimmat