Jo kourallinen riittää – tämä superherkkuko pitkän iän salaisuus?

Pähkinöiden terveyshyödyistä on tiedetty jo pitkään, mutta tuore tutkimus osoittaa pähkinöiden myös vaikuttavan ihmisen elinikään.

Pähkinöiden syöminen vähentää merkittävästi riskiä sydänsairaudesta tai syövästä johtuvaan kuolemaan, paljastaa tuore tutkimus. Yhdysvaltalaistutkijat huomasivat, että mitä enemmän tutkimukseen osallistuneet söivät pähkinöitä, sitä epätodennäköisemmin he menehtyivät 30 tutkimusvuoden aikana.

Kourallinen pähkinöitä päivässä leikkasi kuoleman riskiä ylipäätään viidenneksellä, vähensi sydänsairauksista johtuvia kuolemia liki 30 prosentilla ja madalsi riskiä kuolla syöpään 11 prosentilla.

Pähkinät ovat tulvillaan rasvoja, mutta tutkittuaan liki 120 000 miestä ja naista kolmen vuosikymmenen ajan tutkijat huomasivat, että säännöllisesti pähkinöitä syövät olivat kuitenkin hoikempia kuin pähkinöittä eläneet. Lisäksi pähkinöitä syövät elivät keskimäärin muutenkin terveellisemmin – he polttivat epätodennäköisemmin, mutta treenasivat ja söivät vitamiinilisiä, hedelmiä ja vihanneksia enemmän.

Myös harvemmin kuin päivittäin pähkinöitä syövien kuoleman riski pieneni, mutta ei niin merkittävästi kuin joka päivä pähkinöillä herkutelleiden.

Pähkinälaadulla ei ollut väliä, sillä tulokset olivat samanlaiset, olivatpa kyseessä sitten pekaanipähkinät, mantelit, saksanpähkinät, hasselpähkinät tai maapähkinät.

Tulokset julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä.

Pähkinöiden on jo aiemmin tiedetty vähentävän riskiä sairastua diabetekseen, sydänsairauksiin ja suolistosyöpään.


(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat