Jo 30 päivän helleputki – kesän korkein lämpötila mitattu tänään

Tänään on mitattu kesän tähän asti korkeimmat lämpötilalukemat. 

Illalla ilmeni kuitenkin epäselvyyttä siitä, missä ja kuinka korkealle lämpö enimmillään nousi.  

Ilmatieteen laitokselta ilmoitetaan, että se ei pysty tänään vahvistamaan Satakunnan Eurajoella mitattua 32,9 asteen lukemaa. Ilmastopalvelu selvittää huomenna, onko mittauspaikka hyväksyttävä.  

Jos Eurajoen lukema jää hylätyksi, kesän tähän asti korkeimmaksi lämpötilaksi tulee tänään Porissa mitattu 32,8 astetta.

Mittaushistorian korkein elokuun lämpötila on 7. ja 8. elokuuta 2010 mitattu 33,8 astetta. Ennätyslämpötilat olivat silloin Heinolassa, Puumalassa ja Lahdessa.

Tänään on jo 30. peräkkäinen päivä, jolloin helleraja rikkoutuu jossain päin Suomea. Ilmatieteen laitoksen mukaan helleputki on kolmanneksi pisin ainakin vuodesta 1959 lähtien, mistä alkaen kaikki havainnot ovat sähköisessä muodossa. Pisin helleputki on ollut vuonna 1973, jolloin hellepäiviä oli peräkkäin 38 kappaletta. Vuonna 1988 hellepäiviä oli peräkkäin 33. 

Todennäköistä on, että tästä hellejaksosta tulee pitempi kuin tähän asti toiseksi pisimmästä helleputkesta.

– On mahdollista, että rikotaan myös tilastojen pisin helleputki eli 38 päivää, sillä helle näyttää jatkuvan ensi viikkoon, toteaa MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi.

Paikkakuntakohtaiset helle-ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.







Lue myös:

    Uusimmat