JHL: Ammattitutkinnon suorittaneita ei pidä sulkea yliopisto-opintojen ulkopuolelle – "Tasa-arvon näkökulmasta ei ole kestävää"

Yliopisto-opintoihin pyrkivien, jo ammatilliset opinnot suorittaneiden pitäisi saada nykyistä enemmän pisteitä alan työkokemuksesta, toteaa Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) tiedotteessaan.

Liiton mukaan lukiotodistusta painottava valintaperuste vähentää selvästi ammatillisen koulutuksen suorittaneiden mahdollisuuksia yliopistotasoisiin jatko-opintoihin.

– Erityisesti oppiaineissa, joista valmistutaan selvästi johonkin tiettyyn ammattiin, voitaisiin alan työkokemus ottaa nykyistä paljon enemmän huomioon opintoihin hakeuduttaessa, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine esittää tiedotteessa.

– Sellaisia olisivat esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja luokanopettajien työhön valmistavat opinnot.

Todistusvalinnasta on tulossa pääasiallinen väylä yliopisto-opintoihin, ja on yliopistosta kiinni, pisteyttääkö se hakukohteisiin ammatillisen perustutkinnon vai ei.

Ammatti- tai erikoisammattitutkinnon suorittaneet eivät saa tutkinnoistaan pisteitä. Heille ainoaksi jatko-opintoväyläksi on jäämässä pääsykoevalinta, mitä kautta yliopistoihin valitaan jatkossa entistä vähemmän opiskelijoita.

Yliopisto-opintojen alun oltava maksuton kaikille

JHL:n vaatimus on selkeä: ammatillisten koulutusten on tuotettava aito hakukelpoisuus kaikkiin korkeakouluopintoihin. Vain tällöin voidaan puhua tasa-arvoisesta koulutusjärjestelmästä.

Usein avoimen yliopiston opinnot katsotaan vastaukseksi yliopisto-opintoihin kiinni pääsemiseen. Tätä vaihtoehtoa myös opetus- ja kulttuuriministeriö tarjoaa ammatillisen tutkinnon suorittaneille.

– Tasa-arvon näkökulmasta ei ole kestävää, jos yliopisto-opintojen alkupää on maksuton lukion käyneille ja maksullinen ammatillisen tutkinnon suorittaneille, Niemi-Laine sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat