Mainos

Yle: Ammattikouluista kaavaillaan kaksivuotisia – jatko-opiskelukelpoisuus vaarassa

Hallitusneuvotteluissa on Ylen mukaan kaavailtu ammatillisen koulutuksen lyhentämistä kahteen vuoteen.

Ehdotusta on perusteltu säästöillä ja sillä, että työuria saataisiin pidennettyä.

Kentällä ehdotus on saanut heti kritiikkiä, sillä kaksivuotinen tutkinto veisi amislaisilta kelpoisuuden hakea korkeakouluihin. Opetusalan ammattijärjestö OAJ on suunnitelmista tyrmistynyt.

– Koko ajan on sanottu, että koulutuksen laatuun panostetaan. Opiskeluaikojen lyhentäminen vuodella heikentäisi tutkintojen laatua ja koko ammatillisen koulutuksen vetovoimaisuutta, arvostelee OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka.

Amiksista opistopolun pullonperä

Suomen koulutusjärjestelmän tasa-arvoisuus on pitkälti perustunut siihen, että meillä ei ole ollut koulutuksellisia pullonperiä. Näin ollen jokaiselta koulutuksen tasolta voi tällä hetkellä jatkaa ylemmän tason opintoihin. Tällä hetkellä ammatillisten opintojen vetovoima onkin perustunut tähän. Ja kolmasosa amislaisista jatkaa ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa.

– Nyt hallituksen suunnitelmat toteutuessaan johtaisivat siihen, että amisten vetovoima laskisi ja syntyisi tällainen ammattitutkinto, joka olisi koulutuksellinen pullonperä, kritisoi Misukka.

Myös Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto Sakki ry julkaisi heti tuoreeltaan tiedotteen asiasta. Sakkilaiset ovat tyrmistyneitä.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.