Jenni Kokander toimi vuoden asunnottomien kummina – ajanjakso muutti hänen elämänsä

Näin näyttelijä Jenni Kokander päätyi Vailla vakinaista asuntoa -yhdistyksen kummiksi 1:34
Katso videolta, miten Jenni päätyi kummiksi, ja miten joulupukkia muistuttava Esko liittyy tarinaan.

Näyttelijä Jenni Kokanderin pesti Vailla vakinaista asuntoa -yhdistyksen kummina päättyi tämän vuoden alussa.

Näyttelijä-kirjailija Jenni Kokander toimi vuoden ajan viime helmikuusta lähtien kummina Vailla vakinaista asuntoa -yhdistyksessä.

– Se on ollut minulle samalla tavalla merkityksellistä kuin äidiksi tuleminen tai muut elämän isot asiat, jotka ovat muuttaneet suhtautumistani maailmaan. Kummius asetti minut yhteiskunnan jäseneksi. Ymmärsin konkreettisesti sen, miten itsekin on joskus ajatellut, että on meitä ja muita. Yhtäkkiä tajusin, että valintani vaikuttavat kaikkeen ja se, miten katson toisia ihmisiä tai olen katsomatta, Kokander kertoi Viiden jälkeen-ohjelmassa 22. helmikuuta.

Aloittaessaan kummitoimintansa Kokander ajatteli, että toimeliaana ihmisenä hän pystyisi korjaamaan asunnottomuuden muutamalla puhelulla.

– Se on niin valtava rakenteellinen ongelma, johon liittyy niin päihde- kuin asuntopolitiikka ja ennaltaehkäisevä nuorisotyö. Asunnottomuus ei ole identiteetti, vaan jokaisella on oma tarinansa. Siihen ei ole yhtä ratkaisua, jonka edes suuri Jenni Kokander voisi hoitaa, Kokander totesi.

Näyttelijä kuitenkin ymmärsi, miten paljon hän ja jokainen voi tehdä jo vain katsomalla kohti.

– Halaamalla, koskettamalla ja poistamalla häpeän stigmaa, jota ihmiset kantavat mukanaan. Siitä se kaikki lähtee. Jos ottaisimme heidät mukaan yhteiskuntaan, emmekä syrjisi, niin heillä olisi mahdollisuus. Kellään ei ole mahdollisuutta päästä jaloilleen, jos katse käännetään koko ajan pois.

Kokanderin vuoden kestänyt kummius päättyi äskettäin, ja 14. helmikuuta yhdistys sai uuden kummin ihmisoikeusaktivisti Ujuni Ahmedista.

Valkokankaalla Kokanderin voi nähdä Elvi-tätinä 17. helmikuuta ensi-iltansa saaneessa Risto Räppääjä ja villi kone -elokuvassa.

Katso alta koko Jenni Kokanderin erikoishaastattelu Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Jenni Kokander toimi vuoden asunnottomien kummina 18:07
Jenni Kokander kertoo muun muassa, mitä jokainen voi tehdä auttaakseen asunnottomia.

Lue myös:

    Uusimmat