Jenni Haukio tapaa tänään Kiinan ensimmäisen naisen – tällainen on laulava kenraalimajuri Peng Liyuan

Ihmisoikeuskysymykset esillä Niinistön Kiinan vierailulla 1:55
Video: Presidentti Niinistö on pitänyt Kiinan-vierailullaan esillä muun muassa ilmasto- ja ihmisoikeusasioita.

Kiinan ensimmäinen nainen Peng Liyuan emännöi tänään rouva Jenni Haukiota Pekingissä.

Naiset käyvät muun muassa kuuluisassa kiinalaisessa kirjakaupassa.

Kiinan presidentin vaimoa Peng Liyuania pidetään maailman 57. vaikutusvaltaisimpana naisena. Kiinassa hän oli pitkään tunnetumpi kuin puolisonsa.

Peng Liyuan on vuosikymmenet ollut yksi Kiinan tunnetuimpia artisteja. Hän on sopraano, joka erikoistui aikanaan kansanlauluihin.

Laulu-ura limittyi kiinteästi armeijaan, sillä Liyuan kuului Kansan vapautusarmeijaan niinsanottuna taide- ja kulttuurisoturina. Hänen sotilasarvonsa on kenraalimajuri. Lauluissaan hän ylistää usein Kiinaa ja kommunistista puoluetta.

Forbes on listannut Pengin maailman 57. vaikutusvaltaisimmaksi naiseksi vuonna 2014.

56-vuotias Peng on tiettävästi lähtöisin köyhistä oloista itä-Kiinasta. Peng nousi suosion huipulle Kiinan uudenvuoden gaalasta 1982, ja sen jälkeen hänestä tuli näyttävien valtiollisten tapahtumien vakioesiintyjä. Xi Jingpingin hän tapasi 1980-luvun alkupuolella, ja pari meni naimisiin vuonna 1987. Heillä on yksi tytär, vuonna 1992 syntynyt Xi Mingze.

Michelle Obama kieltäytyi tapaamisesta

Vaikka puolisoiden vierailuohjelma voi helposti jäädä presidenttien varjoon, myös puolisoiden tapaamiseen voi liittyä kovaa politiikkaa.

Vuonna 2013 Barack Obaman puoliso Michelle Obama päätti olla tapaamatta Peng Liyuania, koska Pengin kerrotaan laulaneen sotilaille Taivaallisen rauhan aukion tapahtumien aikana vuonna 1989.

Tuolloin armeija hajotti kovaotteisesti mielenosoitukset aukiolla ja satoja ihmisiä sai surmansa. Tästä huolimatta Obamakin on tavannut Pengiä lukuisissa muissa yhteyksissä.

Lue myös:

    Uusimmat