Jenkkisivustolla ihmetellään suomalaisten ja ruotsalaisten suosikkiherkkua – "huijausta"

Suositulla amerikkalaisella Foodbeast-ruokasivustolla ihmetellään suomalaisten ja ruotsalaisten kahvipöydästä tuttua herkkua.

Kun Suomessa tai Ruotsissa juhlitaan syntymäpäiviä tai järjestetään hautajaiset, kuuluu ruokapöydän vakiovarusteisiin perinteinen voileipäkakku. Yleensä kahvipöydässä on tarjolla vieläpä kaksi eri versiota lihan ja kalan ystäville. Meille niin tuttu skandinaavinen retroherkku näyttäisi kuitenkin aiheuttavan ihmetystä rapakon takana. Suositun amerikkalaisen ruokasivusto Foodbeastin tuoreessa artikkelissa nimittäin ihmetellään tätä outoa kakun muotoista voileipää.

– Kuulkaas. Me kaikki rakastamme hyvää voileipää. Makunystyrämme ovat sen sijaan luotu kakun syöntiä varten. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että meidän pitäisi yhdistää nämä kaksi suureksi kakunmuotoiseksi Decepticoniksi (= muotoaan muuttava robotti), jonka tarkoituksena on huijata suumme ja aivomme hämmennyksen pyörryksiin, Foodbeastin artikkelissa pohditaan.

Kummastuksen aiheeksi nousee erityisesti voileipäkakun smetana-tuorejuusto -päällinen, joka muistuttaa ulkonäöllisesti makean kakun voikreemiä.

– Jopa kovan luokan voileipäkakkuepäilijöiden, kuten minun, on myönnettävä, että kakku näyttää todella kauniilta. En siltikään ole varma, haluanko olla mukana tällaisessa makunystyröiden huijauksessa tai siinä väistämättömässä pettymyksessä, kun kakkua puraisee ensimmäisen kerran ja se onkin sokeriton. Minun täytyy silti nostaa hattua ruotsalaisille, jotka ovat keksineet tavan muokata perinteistä voileipää, toimittaja Erika Grant pohtii.

Voileipäkakku ei kuitenkaan historiankirjojen mukaan ole syntynyt Ruotsissa. Suomalaisen Leipätiedotus ry:n mukaan voileipäkakun perinteikkäät juuret ulottuvat kolmen vuosisadan taakse 1700-luvun alkupuolelle, kun tanskalainen Ludvig Holmberg mainitsi kakun näytelmässään. Ruotsissa ensimmäinen voileipäkakku myytiin Östersundissa 1961 ja Suomessa juhlapöydän tarjoiluksi se vakiintui 1960-luvun lopulla.

Nappaa herkulliset voileipäkakkureseptit Makuja-reseptiarkistosta

Lue myös:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja