Jehovan todistajien video näyttää, kuinka seurakunnasta erotettua perheenjäsentä kartetaan

Jehovan todistajien nettiin vuotaneessa videossa näytetään, kuinka karttaa Jehovan todistajista lähteneitä jäseniä. Videolla vanhemmat katkaisevat välit erotettuun lapseensa.

Kesällä Jehovan todistajien konventissa esitettävässä videossa näkyy, miten vanhemmat katkaisevat kokonaan välit Jehovan todistajista erotettuun tyttäreensä. He eivät esimerkiksi vastaa tyttärensä puheluihin.

– Video ei ollut ohjeistusvideo. Jos joku alkaa elää Raamatun periaatteiden vastaisesti tahallaan ja hänet erotetaan sen takia, niin uskonnolliset siteet päättyvät, mutta perheelliset siteet eivät, sanoo Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen.

Leinosen mukaan videolla ei ohjeisteta, vaan annetaan varoittava esimerkki välien katkeamisesta, jos tunnekuohuissa tulee sanottua läheiselleen pahasti. Leinonen kertoo videon olevan vain yksi osa pidempää puhetta.

Leinosen mukaan välien katkeamisen laajuus riippuu henkilöstä ja perheestä. Hänen mukaansa Jehovan todistajat eivät ohjeista karttamaan erotettuja jäseniä puhumattomuuteen asti.

– [Puhumattomuus] on ihan mahdoton ajatus. Tämä, ettei vastata puheluihin, riippuu ihan tilanteesta. Me emme siihen ohjeista.

Jehovan todistajien edustajat ovat useasti kieltäneet karttamiskäytännön koskevan kaikkea kanssakäymistä ja kaikkia erotettuja.

Viime syyskuussa Jehovan todistajien edustajat vastasivat MTV Uutisille, että perheenjäsenen erotessa Jehovan todistajista "normaali kanssakäyminen perheenä jatkuu, ja perheenjäsenten välinen kiintymys säilyy".

Leinonen tarkentaa myöhemmin, että seurakunnasta erotettuja kartetaan "totta kai", jos nämä eivät ole samassa taloudessa asuvia sukulaisia. Hän lisää, että karttaminen ei koske muita seurakunnasta pois ajautuneita.

Leinosen mukaan karttaminen perustuu eristyisesti seuraavaan Raamatun kohtaan:

"Kehotan pitämään silmällä niitä, jotka aiheuttavat jakaumia, vastoin sitä opetusta, jonka olette oppineet, ja karttamaan heitä" (Room. 16:17)

Ristiriitaista tietoa

Jehovan todistajien julkisuuteen lausumat kuvaukset karttamisesta eivät tunnu vastaavan liikkeen sisäisiä ohjeistuksia. Esimerkiksi Jehovan todistajien Vartiotorni-julkaisussa vuodelta 2008 neuvotaan suoraan välttämään kaikkea yhteydenpitoa, ei pelkästään uskonnollista:

"Emme ole tekemisissä erotettujen kanssa hengellisissä emmekä muissakaan yhteyksissä."

Julkaisussa siteerataan Vartiotorni-lehteä vuodelta 1981, kun kehotetaan välttämään tervehtimistäkin: ”Pelkästään jonkun tervehtiminen voi olla ensi askel keskustelun tai ehkä jopa ystävyyden alkuunpääsyyn. Haluaisimmeko me ottaa tätä ensimmäistä askelta erotetun henkilön suhteen?"

"Onko todella tarpeen välttää kaikkea yhteydenpitoa? Kyllä on, monestakin syystä", vastataan samaisessa tekstissä.

Lisää viitteitä siitä, että karttaminen on yhteisesti ohjeistettu ja vaadittu käytäntö löytyy Jehovan todistajien kirjasta “Paimentakaa Jumalan laumaa” vuodelta 2010.

Teos jaetaan sen esipuheen mukaan seurakunnan vanhimpina toimiville henkilöille.

"Jos joidenkin seurakunnan jäsenten tiedetään olevan tarpeettomasti kanssakäymisissä sellaisten erotettujen tai eronneiden sukulaisten kanssa, jotka eivät asu heidän luonaan, vanhinten tulee neuvoa heitä Raamatun avulla. -- Jos on selvää, että kristitty toimii tällä tavoin vastoin erottamisjärjestelyn henkeä eikä ota neuvoja vastaan, hän ei ehkä olisi pätevä sellaisiin seurakunnan tehtäviin, joissa vaaditaan esimerkillisyyttä”, kirjoitetaan teoksen sivulla 116.

Sukulaisten karttamisen noudattamattajättäminen saattaa siis johtaa oman vastuuaseman menettämiseen seurakunnassa.

Karttaminen kestää, kunnes erotettu palaa

Samassa taloudessa asuvia sukulaisia, esimerkiksi alaikäisiä lapsia, ei ohjeiden mukaan tarvitse karttaa. Karttamisen tarkoituksena on muun muassa saada erotettu jäsen katumaan ja palaamaan takaisin Jehovan todistajiin.

Videolla tytär kertoo jälkikäteen ymmärtäneensä, kuinka karttaminen oli hänelle hyväksi, sillä se sai hänet lopulta "palaamaan Jehovan luo".

Videon kuvaus sopii yhteen entisten Jehovan todistajien kertomuksiin karttamisesta. Uskontojen uhrien tuki ry:n toiminnanjohtaja Joni Valkila kertoo videon kuvaavan hyvin karttamisen todellisuutta:

– Jos puhelimeen ei vastata, kun lapsi soittaa äidille, niin kyse ei ole vain uskonnollisten siteiden katkaisemisesta vaan välien katkaisemisesta.

Jehovan todistajien jäsen voi erota itse, tai hänet voidaan erottaa. Erottamisen syyksi riittää myös syntiin syyllistyminen, mikäli jäsen ei tämän jälkeen ilmaise katumustaan ja muuta käyttäytymistään.

– Karttaminen on julmaa henkistä väkivaltaa, sanoo Valkila.

Joni Valkila erotettiin Jehovan todistajista hänen ollessa 22-vuotias. Hänen kohdallaan karttaminen on jatkunut erottamisesta asti. 

– Jehovan todistajien ohje on selvä: yhteydenpito pitää katkaista mahdollisimman tarkasti. Yhteyttä ei saa pitää edes omaan lapseen. Jotkut Jehovan todistajista saattavat jatkaa tästä huolimatta yhteydenpitoa, mutta kokemukseni mukaan välien totaalinen katkaisu on hyvin yleistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja