Jäykkis vai symppis?

Kuinka moni voi sanoa tuntevansa maailman toiseksi suurimman talouden ja nopeimmin kasvavan mahtivaltion johtajan Xi Jinpingin? Monille nimi ei sano vieläkään mitään, vaikka hän johtaa 1,4 miljardin kansaa saadessaan virallisen nimityksen presidentiksi tämän kuun puolivälissä. Käytännössä hän on johtanut maata jo viime marraskuusta kommunistisen puolueen pääsihteerinä ja sotilaskomitean puheenjohtajana.

Xi Jinping. Nimikin on monille niin vaikea muistaa ja lausua. Olen tavannut hänet muutaman kerran lähietäisyydeltä, mutta niin likelle en ole päässyt, että olisin voinut kättäpäivää sanoa. Huoneeseen astuessaan tämä lähes parimetrinen mies täyttää kyllä tilan. Hänen olemuksensa huokuu itsevarmuutta ja määrätietoisuutta. Vähän väliä kasvoille ilmestyvä muikea hymy saa hänet näyttämään suorastaan sympaattiselta – aivan toisenlaiselta kuin vaikkapa venäläinen virkaveljensä Vladimir Putin. Olemus on ystävällinen, mutta samalla arvoituksellinen. Hän on monessa suhteessa erilainen kuin väistyvä ja etäinen presidentti Hu Jintao.

Moni kiinalainenkaan ei Xi Jinpingiä tuntenut ennen kuin hän kipusi kommunistipuolueen nousevien tähtien joukkoon puoli vuosikymmentä sitten. Useat tietävät hänen vallankumoussankari isänsä Xi Zhongxunin, joko nousi varapääministeriksi, mutta teljettiin myöhemmin vankilaan jouduttuaan Maon epäsuosioon. Pitkään Kiinassa Xi Jingping tunnettiin ainoastaan kuuluisan laulajattaren Peng Lliyuanin aviomiehenä.

Niinistö ja Xi tapaavat pian

59-vuotiaasta Xi Jinpingistä sanotaan, että hän on taitava konsensuksen rakentaja, korruptiota vastaan taistelija ja kiinalaisen markkinatalouden kannattaja. Hänen ainoan tiedossa olevan rikkeensä väitetään olevan lainakirjojen palauttamatta jättäminen määräaikaan mennessä opiskeluaikoinaan. Hän valmistui Tsinghua yliopistosta insinööriksi. Xi on matkustellut paljon ja puhuu englantia, pitää koripallosta ja 2.maailmansotaa käsittelevistä elokuvista. Hän on myös arvostellut kulttuurivallankumousta, joka vei hänen isänsä lopulta vankilaan, ja hänet itsensä 7 vuodeksi surkeisiin oloihin kaivostöihin pieneen Liangjiahen kylään.

Kiinassa sanotaan, että tärkeämpää kuin tuntea tukijat on tuntea vastustajat. Xi Jingping on erinomainen kompromissi monella tavalla. Hän osaa luovia monenlaisissa vesissä. Hän eli lapsuutensa puolue-eliitin muurein eristetyssä Zhongnanhai-asuntoalueella nauttien monista edusta. Toisaalta kulttuurivallankumous pakotti hänet elämään kurjuudessa ja pakkotyön kaltaisissa olosuhteissa ja arvostamaan tavallista kansaa.

Xi Jingping on vahva patriootti, ja hänellä on kivikova asenne mm. aluevesi –ja saarikiistoihin. Meksikossa käydessään vuonna 2009 hän näpäytti Kiinan arvostelijoita harvinaisen suorasukaisesti sanoen: ”Monilla hyvinsyöneillä ulkomaalaisilla, joilla ei ole parempaakaan tekemistä, tuntuu olevan tarve osoitella syyttävällä sormella meitä. Ensiksikään vallankumous ei ole vientituotteemme, toiseksi niitä eivät ole myöskään köyhyys ja nälkä, ja kolmanneksi emme ole aiheuttamassa kenellekään harmeja.”

Mikään ääriliberaali Xi Jiping ei ole, vaikka hän vaatikin meneillään olevassa kansankongressin kokouksessa rohkeutta uudistuspolitiikkaan. Sananvapaus ja ihmisoikeudet eivät kohene Kiinassa takuuvarmasti hänenkään kaudellaan.

Presidentit Sauli Niinistö ja Xi Jingping tapaavat nykyisissä asemissaan valtioiden päämiehinä ensi kertaa ensi kuussa täällä Kiinassa. Xi Jingping on käynyt Suomessa ja myös Niinistö ja Xi ovat tavanneet aiemmin. Kehonkielianalyytikoilla on taas miettimistä, kumpi on jäykkis ja kumpi symppis.

Lue myös:

    Uusimmat