Jättisykloni Mocha myllersi Bangladeshissa ja Myanmarissa – kuolonuhreilta vältyttiin

Jättisykloni riepotteli Länsi-Myanmaria 1:42
Jättisykloni riepotteli Länsi-Myanmaria

Jättimäinen Mocha-sykloni kulki sunnuntaina läpi Myanmarin sekä Bangladeshin kaakkoisosien ja nosti Myanmarin länsiosiin myrskyvuoksen alueella, jonka viestintäverkot menivät laajalti poikki.

Myöhään sunnuntaina paikallista aikaa myräkkä oli suurimmilta osin ohitse, ja Intian ilmatieteen laitos sanoi sen hiipuvan Myanmarin sisämaassa.

Myrsky oli voimakkain, joka Bengalinlahdella on nähty yli vuosikymmeneen. Uutistoimisto AFP:n saamien viranomaistietojen mukaan henkilövahinkoja ei kuitenkaan ainakaan sunnuntaina ollut tullut tietoon.

Sykloni hajotti Bangladeshissa matkallaan satoja väliaikaisia suojia leirillä, jossa majailee lähes miljoona rohingyamuslimia. Paikoin teiltä on siivottu kaatuneita puita ja muuta myrskyn heittelemiä esteitä, mutta merkittäviä aineellisia vahinkoja ei tiettävästi ollut tapahtunut. Maan viranomaiset olivat valmistautuneet myrskyyn evakuoimalla sen alta satojatuhansia ihmisiä.

Myanmarissa Sittwen kaupungissa yhteydet katkesivat, ja kaupungin tiet muuttuivat joiksi, kattoja irtosi rakennuksista ja voimalinjoja kaatui. Myös Myanmarissa tuuli hajotti koteja rohingyamuslimien leirillä Rakhinessa, ja alueella pelättiin vielä tulvaveden nousua.

Parempi ennakointi vähentää uhrimäärää

Bangladeshissa viranomaiset ovat kieltäneet rohingyamuslimeita rakentamasta pysyviä koteja, sillä viranomaiset pelkäävät pakolaisten asettuvan pysyvästi Bangladeshiin sen sijaan että he palaisivat Myanmariin. Rohingyat pakenivat sotilasväkivaltaa Myanmarista viisi vuotta sitten.

Leirit ovat pääosin sisämaan puolella, mutta monet niistä on rakennettu rinteille, joten ne ovat alttiita syklonin mukanaan tuomien sateiden aiheuttamille maanvyörymille.

Bangladeshin ilmatieteen laitoksen johtaja Azizur Rahman kertoi AFP:lle, että Mocha oli voimakkain Bangladeshiin osunut myrsky sitten sykloni Sidrin. Sidr osui maan etelärannikolle marraskuussa 2007, jolloin yli 3  000 ihmistä kuoli. Aineellisten vahinkojen määrä kasvoi miljardeihin Yhdysvaltain dollareihin.

Viime vuosina tarkemmat ennusteet ja tehokkaammat evakuointisuunnitelmat ovat auttaneet vähentämään huomattavasti myrskyjen aiheuttamien kuolemien määrää.

Syklonit vastaavat pohjoisen Atlantin hurrikaaneja ja Tyynenmeren luoteisosien taifuuneja, ja ne ovat tavanomainen ja tappava uhka pohjoisella Intian valtamerellä. Alueella asuu kymmeniä miljoonia ihmisiä.

Tutkijat ovat varoittaneet, että myrskyistä tulee ilmastonmuutoksen myötä aiempaa voimakkaampia.

Lue myös:

    Uusimmat