Jättiseura Barcelona huijannut häikäilemättömästi vuosia? Tutkinta paljasti miljoonien hämärämaksut ja salaisen sopimuksen

Maailman menestyneimpiin seurajoukkueisiin kuuluva Barcelona on korruptiosyytösten kohteena. Sen väitetään pumpanneen miljoonia erotuomareille 17 vuoden aikana.

La Ligan huippuseura Barcelona on pahassa pulassa. Syyttäjät ovat aloittaneet tutkinnan, jonka tarkoitus on selvittää Barcelonan vuosia jatkuneita miljoonien suuruisia maksuja erotuomarien komitean varapuheenjohtaja Jose Maria Negreiralle ja hänen yhtiölleen.

Viime kuussa tuli ilmi, että Barcelona on maksanut Negreiran yrityksen tilille 8,4 miljoonaa euroa vuosien 2001-2018 aikana. Barcelonaa vastaan on luettu syytteet korruptiosta, luottamuksen rikkomisesta ja väärien liiketietojen antamisesta.

Syytteiden kohteena on seura ja sen entiset puheenjohtajat Josep Maria Bartomeu ja Sandro Rosell.

Syyttäjän mukaan Barcelonan ja erotuomarien varapuheenjohtaja Negreiran välillä on ollut salainen sopimus.

– Rahaa vastaan on toteutettu toimia, jotka hyödyttävät Barcelonaa erotuomarien tekemissä päätöksissä, syyttäjänvirasto sanoo BBC:n mukaan.

Barcelonan vastaus

La Ligan puheenjohtaja Javier Tebas vaati viime kuussa, että Barcelonan nykyisen puheenjohtajan Joan Laportan tulisi erota, jos hän ei pysty selittämään maksuja.

Laporta vastasi, että ei alennu Tebasin vaatimuksiin, koska Barcelona ei ole hänen mukaansa syyllistynyt vilppiin.

– Olkoon selvää, että Barca ei ole koskaan ostanut erotuomareita, eikä seuralla ole aikomusta koskaan ostaa erotuomareita, ei ikinä, Laporta sanoi tiistaina.

Radioasema paljasti

Miljoonien maksuliikenne Barcelonan ja Negreiran yhtiön välillä tuli ilmi viime kuussa, kun radiokanava Ser Catalunya paljasti veroviranomaisten tutkinnan Negreiran yrityksen Dasnil 95:n ympärillä.

Paljastuksen mukaan Barcelona oli maksanut Dasnil 95:n tilille 1,4 miljoonaa euroa vuosina 2016-2018. Sen lisäksi vuosien 2001-2018 välissä Negreiralle oli siirretty 7 miljoonaa euroa. Negreira jätti tehtävänsä vuonna 2018 erotuomarien komitean varapuheenjohtajana.

Barcelona on kiistänyt syyllistyneensä laittomuuksiin. Se on selittänyt maksuja Negreiralle kertomalla, että hänelle on maksettu konsulttipalkkioita, jotta saadaan koostettua ammattierotuomareille videoraportteja. Barcelonan mukaan tämä on huippuseurojen yleinen käytäntö.

18 La Ligan 20:stä seurasta julkaisi lausunnon, jossa ne ilmaisevat suuren huolensa tilanteesta. Tähän Barcelonan puheenjohtaja Laporta on vastannut kertomalla, että seurassa aloitetaan sisäinen tutkinta.

Päävalmentaja Xavi ymmällään

Barcelonan nykyinen päävalmentaja ja entinen pelaaja Xavi Hernandez sanoo, ettei ole tietoinen mistään maksuista, mistä syytöksissä puhutaan. Hän kommentoi kohusyytteitä viime kuussa.

– Halusin aina voittaa mutta rehellisesti. Jos olisin tuntenut, että huijaamme, olisin lähtenyt kotiin, Xavi totesi.

Xavi pelasi Barcelonassa vuosien 1998-2015 välissä ja voitti seuran väreissä kahdeksan liigamestaruutta ja neljä kertaa Mestarien liigan. 

Lue myös:

    Uusimmat