Ehrnroothien jättiomistuksiin lovi – mahtisuvun varoista suli nopeasti kymmeniä miljoonia

Mahtisuku Ehrnroothien mittavat osakeomistukset ovat kärsineet rajusti Fiskarsin, Wärtsilän ja Caverionin kurssisukelluksista.

Caverionin tiistaina julkistama tuloskäänne toi yhtiön osakkeelle 15 prosentin kurssipompun. Se varmasti ilahdutti veljeksiä Henrik, Georg ja Carl Gustaf Ehrnrooth, joiden sijoitusyhtiö Structor on Caverionin toiseksi suurin omistaja.

Kyseessä on valonpilkahdus pitkän korpivaelluksen jälkeen. Tuoreesta noususta huolimatta Caverionin kurssi on yhä kymmenkunta prosenttia alempana kuin reilu vuosi sitten.

Iloinen pörssiuutinen on viime aikoina ollut harvinaista herkkua rikkaimmille ja mahtavimmille Ehrnrooth-sisaruksille ja -serkuksille. Nyt puhumme pankinjohtaja Göran Ehrnroothin (1905–1996) lapsista ja lastenlapsista.

Sijoituskohteissa eroja

Göran Ehrnroothin neljästä lapsesta kolme eli Casimir Ehrnrooth (1931–2015), Göran J. Ehrnrooth (syntynyt 1934) ja Robert G. Ehrnrooth (syntynyt 1939) olivat 1900-luvun loppupuolella merkittäviä yritysjohtajia ja sijoittajia. Heidän sisarensa Elsa Fromond (syntynyt 1942) on kartanonomistaja, edistyksellinen maataloudenharjoittaja ja suursijoittaja.

Structorin omistajat Henrik, Georg ja Carl Gustaf Ehrnrooth ovat Casimirin poikia. Heidän suurimmat sijoituksensa ovat aina suuntautuneet muualle kuin setiensä, tätinsä ja serkkujensa sijoitukset, jotka ovat pääosin Fiskarsissa ja Wärtsilässä.

Nokian kurssi romahti - millainen markkinasyksy on luvassa? 5:48
Nokian kurssi romahti – millainen markkinasyksy on luvassa?

Kesäkuussa alkoi pettymysten tie

Fiskars ja Wärtsilä toteuttivat kesäkuussa mielenkiintoisen ristikkäisoperaation, jonka jälkeen alkoi pettymysten tie. Fiskars jakoi tuolloin omistamiaan Wärtsilän osakkeita osinkona 430 miljoonan arvosta.

Tiedossa oleva osinko kannatteli Fiskarsin osaketta tuohon asti, vaikka yhtiö joutui jo toukokuussa antamaan tulosvaroituksen. Osingon odottelun päättyminen painoi Fiskarsin kurssin saman tien laskuun.

Nyt osake on noin 20 prosenttia halvempi kuin osingonjakopäivänä 11. kesäkuuta. Alamäki on sulattanut Ehrnroothien Fiskars-pottien arvoa kymmenillä miljoonilla euroilla.

Kymmenien miljoonien kuoppa

Fiskarsin suurin omistaja on Göran J. Ehrnroothin poikien Alexander ja Albert Ehrnroothin hallitsema Virala. Sen Fiskars-siivun arvo on pudonnut kesäkuusta noin 37 miljoonaa euroa 154 miljoonan euroon.

Toiseksi suurin omistaja on Paul Ehrnroothin (Robert G. Ehrnroothin poika) hallitsema Turret. Sen Fiskars-potti on kutistunut kesäkuusta 30 miljoonaa euroa 126 miljoonaan.

Kolmanneksi suurin omistaja on Elsa Fromondin ja hänen perheensä sijoitusyhtiö Holdix. Se on kuitannut kesäkuusta lähtien tappiota 29 miljoonalla, mikä on kutistanut yhtiön Fiskars-siivun 124 miljoonaan euroon.

Veroansa virittymässä

Onni onnettomuudessa Ehrnroothien sijoitusyhtiöillä on, että ne omistavat 12,4–15,4 prosenttia Fiskarsin osakkeista. Yli 10 prosentin omistuksella saa osingot verovapaasti, joten ne eivät joudu samaan veroansaan, johon Fiskarsin pienemmät osakkaat ovat päätymässä.

Osinkoina saatuja Wärtsilä-osakkeita nimittäin verotetaan kesäkuisen jakopäivän kurssin mukaan eli noin 13 euron arvoisina. Näin arvokkaita osakkeet eivät kuitenkaan enää ole: Wärtsilän kurssi on rojahtanut kesäkuusta 30 prosenttia 9,5 euroon, ja suunta näyttää jatkuvan alaspäin.

Piensijoittajien rinnalla veroansa uhkaa kuitenkin monia Ehrnrootheja henkilökohtaisesti. Esimerkiksi Jacob Ehrnroothilla ja Sophia Ehrnroothilla on runsas miljoona kappaletta Fiskarsin osakkeita omassa salkussaan.

Wärtsilän alamäki on jyrkkä

Wärtsilän halpeneminen rokottaa Ehrnrootheja paljon enemmän suoraan kuin verokiemuran kautta. Vaikka Wärtsilän suurimmat omistajat ovat eläkevakuutusyhtiöt Varma, Ilmarinen ja Elo, myös Ehrnroothien sijoitusyhtiöt keikkuvat kymppikärjessä.

Ykkönen niistä on Virala, joka on 5,6 miljoonalla osakkeellaan Wärtsilän viidenneksi suurin omistaja. Sen Wärtsilä-siivun arvo on pudonnut kesäkuusta 21,4 miljoonaa euroa 52,8 miljoonaan.

Kuudenneksi suurimman omistajan Turretin Wärtsilä-siivu on halventunut kesäkuusta 21,1 miljoonaa 52,0 miljoonaan euroon. Kahdeksanneksi suurin omistaja Holdix on kirjannut 18 miljoonan euron pudotuksen 44,4 miljoonaan euroon.

 

Lue myös:

    Uusimmat