Tässä syyt, miksi havainto jättikokoisista tappajaherhiläisistä on niin huolestuttava – johtava hyönteistutkija luuli lasten leluksi

1:46

Tappajaherhiläisiksi kutsuttuja kiinanherhiläisiä on havaittu ensimmäistä kertaa Yhdysvalloissa. Poikkeuksellisen suurikokoinen herhiläislaji voi aiheuttaa suurta tuhoa mehiläistarhoilla. Kiinaherhiläisen pistot voivat olla kohtalokkaita myös ihmisille.

Suomeen lajin ei uskota saapuvan, koska ne eivät viihdy näin kylmässä ilmastossa. 

Kiinanherhiläiset ovat maailman suurikokoisimpia herhiläisiä. Ne voivat kasvaa yli kuuden sentin mittaisiksi. Nyt lajista on tehty ensimmäiset havainnot Yhdysvalloissa. 

– Kun keräsin ensimmäisen näytteen Blainessa, luulin, että se oli lasten lelu. Se kertoo, miten iso se on verrattuna muihin herhiläisiin, joita olen tottunut käsittelemään, vertaa Washingtonin osavaltion maatalousministeriön johtava hyönteistutkija Sven-Erik Spichiger.

Tappaa kokonaisia mehiläispesiä hetkessä

Kiinanherhiläiset voivat aiheuttaa suurta tuhoa mehiläistarhoilla. Muutama herhiläinen voi tuhota kokonaisen mehiläispesän parissa tunnissa. Sen takia viranomaiset yrittävät hävittää lajin ennen kuin se pääsee leviämään laajemmalle.

– Kiinanherhiläinen on ollut seurantalistallamme, koska sen tiedetään tappavan kokonaisia mehiläispesiä. Se taas voi valitettavasti johtaa vakaviin ongelmiin pölytyksessä, toteaa Spichiger.

– Jostain syystä se on oppinut hyödyntämään näitä mehiläispesiä, joista se syö sekä mehiläisiä että sitä hunajaa, selittää Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon (Luomus) pistiäisasiantuntija Juho Paukkunen.

Pistot voivat olla kohtalokkaita myös ihmisille

Kiinanherhiläisen pistot voivat olla vaarallisia myös ihmisille. Japanissa raportoidaan vuosittain 30-50 herhiläisenpistojen aiheuttamaa kuolemaa.

– Nimitys tappajaherhiläiseksi on vähän ehkä liioittelua. Ei se sen suurempi uhka ole kuin muutkaan ampiaiset tai herhiläiset, mutta jos herhiläisparvi hyökkää päälle tai on allerginen ampiaisten pistoille, niin silloin se on vaarallinen, arvioi Paukkunen.

Suomen ilmasto liian viileä

Asiantuntijat eivät usko kiinanherhiläisen leviävän Suomeen ainakaan lähitulevaisuudessa. 

– Tuskinpa se Suomeen leviää ainakaan lähiaikoina. Se on kuitenkin sopeutunut trooppiseen tai hyvin lämpimään ilmastoon. Suomen kesät eivät ole riittävän pitkiä, että herhiläinen voisi kehittyä kesän aikana, pohtii Paukkunen.

Ainoa tehokas keino kiinanherhiläisten häätämiseen on pesien tuhoaminen.

– Pitäisi löytää ne pesät ja tuhota kokonaan. Ei siihen sen parempaa keinoa ole. Ne tosin eivät löydy kovin helposti, kun ne yleensä sijaitsevat maan alla, tietää Paukkunen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja