"Murhaherhiläisten" pesä löydettiin ensimmäistä kertaa Yhdysvalloissa – repivät tavallisilta mehiläisiltä pään irti

0:38
Katso videolta, miltä "murhaherhiläisten" pesä näyttää.

Yhdysvaltoihin levinneiden kiinanherhiläisten pesiä ei ole aiemmin löydetty, mutta nyt tutkijat ovat paikantaneet yhden. Washingtonin maatalousvirasto kehottaa ihmisiä varoivaisuuteen "murhaherhiläisiksi" nimitettyjen pörriäisten lähellä.

Pesä löydettiin Blainen kaupungissa Washingtonin osavaltiossa. Maatalousviraston tutkijat olivat ottaneet kiinni kiinanherhiläisiä ja kiinnittäneet niihin pieniä radiolähettimiä, jotka johdattivat heidät pesälle.

Pesä löytyi suurehkon puun rungon sisästä, kun tutkijat näkivät tusinoittain kiinanherhiläisiä menevän rungosta sisään ja ulos. Yleensä kiinanherhiläiset pesivät maassa, mutta voivat tehdä pesän myös puiden sisälle.

Puu oli yksityisalueella, mutta omistaja antoi virastolle luvan tuhota pesä ja tarvittaessa poistaa koko puu.

Pisto voi olla ihmiselle tappava

Kiinanherhiläisiä löydettiin Yhdysvalloissa ensimmäistä kertaa vajaa vuosi sitten joulukuussa. Ne ovat siellä haitallinen vieraslaji, joka uhkaa maan alkuperäislajeja. Sen pisto voi olla tappava myös ihmiselle.

Kiinanherhiläinen on maailman isoin ampiaislaji, ja se saalistaa muita hyönteisiä kuten mehiläisiä ja pienempiä herhiläisiä.

– Kiinanherhiläiset menevät "teurastustilaan", jossa ne tappavat mehiläiset repimällä niiden päät irti. Sitten ne alkavat puolustamaan pesää kuin omaansa, ja ruokkivat hunajalla poikasiaan, Washingtonin maatalousviraston verkkosivuilla kerrotaan.

Kiinanherhiläiset eivät yleensä hyökkää ihmisen tai lemmikkieläinten kimppuun, mutta voivat iskeä uhattuna.

Niiden pistin on hunajamehiläistä pidempi ja myrkyllisempi. Ne voivat myös pistää useita kertoja.

Vuonna 2013 kiinanherhiläiset tappoivat Kiinassa muutaman kuukauden aikana 41 ihmistä, kun kesä oli erityisen kuuma ja kuiva.

Suomessa ei ole raportoitu havaintoja kiinanherhiläisistä, jotka eivät välitä viileästä ilmastosta.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja