Jättikö kostea ilta päänsäryn? Älä yritä helpottaa kipua tällä tutulla lääkkeellä

Alkoholi ja päänsärkyyn otettu parasetamoli ovat maksalle liian raju yhdistelmä, jota kannattaa välttää. 

Kun heräät pitkäksi venyneen illan jälkeen, kipulääkkeet saattavat olla ensimmäisenä mielessäsi. Vaikka kuinka haluaisit tykyttävästä päänsärystä eroon, kaikki kipulääkkeet eivät ole tähän tarkoitukseen yhtä hyviä. Särkylääkkeestä voi nimittäin olla kehollesi enemmän haittaa kuin hyötyä. 

Parasetamolin käyttöä kostean illan aiheuttamaan päänsärkyyn tulisi välttää, sillä kyseinen lääke yhdistettynä elimistössäsi viipyilevään alkoholiin, voi vaikuttaa tuhoisasti maksaasi. Pahimmassa tapauksessa lääkkeen käyttö voi aiheuttaa maksallesi akuutin vajaatoiminnan.

Lääkettä ei kannata ottaa "varmuuden vuoksi" 

Maksasi on pohjimmiltaan elimistön pesukone, jonka tehtävänä on poistaa elimistöstä ja verenkierrosta haitallisia aineita, kuten bakteereja, lääkkeitä ja alkoholia. Jos juot runsaasti alkoholia lyhyessä ajassa, maksan entsyymit eivät pysy mukana puhdistustoiminnassa, vaan alkoholi siirtyy verenkiertoon. 

Parasetamolin liikakäyttö tai lääkkeen yhdistäminen alkoholiin saavat maksan tuottamaan myrkyllisiä sivutuotteita, jotka alkavat tuhota maksasoluja. Päänsärkyä kannattaa siis hoitaa muilla keinoin. 

Jos veden juonti, lepo ja ruoka eivät tuo toivottua helpotusta päänsärkyyn, voit kokeilla ibuprofeiinin käyttöä, sillä sitä pidetään yhtenä tehokkaimpana kipulääkkeenä. Ibuprofeiinia ei kuitenkaan kannata ottaa varmuuden vuoksi ennen nukkumaanmenoa, sillä lääke on tehokkaimmillaan neljän tunnin kuluttua sen ottamisesta. Aamuun menneessä teho on ehtinyt jo kadota. 

Kokeile krapulan ensiapuun tätä ravitsevaa smootheita. 

0:44

Lähde: Metro

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja