Jättikauppa Yhdysvalloissa viimein toteutumassa: oikeus antoi AT&T-operaattorille luvan ostaa mediayhtiö Time Warnerin

Yhdysvaltalainen suuroperaattori AT&T saa ostaa merkittävän media- ja sisältöyhtiön Time Warnerin. Päätöksen teki liittovaltion tuomari Richard Leon oikeuskäsittelyn jälkeen. Kauppa sai hyväksynnän ilman mitään ehtoja.

Kaupan oikeuteen oli vienyt Yhdysvaltojen oikeusministeriö, jonka mukaan kauppa voi rajoittaa kilpailua. Oikeudesta haettiin ratkaisua siihen, miten tällaisiin vertikaalisiin yritysostoihin tulisi suhtautua. Kaupan jälkeen AT&T:sta tulee sekä merkittävä sisällön jakelija että myös sisällön tuottaja ja omistaja.

Kaupan odotetaan nyt toteutuvan 20. kesäkuuta mennessä. Oikeusministeriö voi vielä valittaa päätöksestä korkeampaan oikeusasteeseen, mutta tuleeko se tekemään näin, ei ole vielä selvää. Mahdollisesta valituksestakin huolimatta kauppa toteutuu nyt. AT&T ja Time Warner ilmoittivat yritysjärjestelystään jo 23. lokakuuta 2016, jonka jälkeen kaupan puinti on kestänyt siis jo yli 1,5 vuotta.

Kaupasta tiedottamisen yhteydessä sen arvoksi kerrottiin 85,4 miljardia dollaria, ja kauppahinnan jakautuvan tasan puoliksi rahana ja AT&T:n uusina osakkeina maksettavaksi. Time Warnerilla on myös nettovelkaa, joka huomioon ottaen Time Warnerin liiketoiminta arvostettiin kaupassa tiedottamisen aikaan 108,7 miljardin dollarin arvoiseksi.

AT&T on tarjonnut jo aiemmin omia televisio- ja viihdetilauspalvelujaan asiakkailleen, mutta Time Warnerin ostolla se saa muun muassa lisää sisältöä omistukseensa. Suomalaisittainkin tunnettuihin Time Warnerin omistuksiin lukeutuu muun muassa suosittu HBO, jota AT&T voi jatkossa myydä kätevästi yhdessä omien maksu-TV-, puhelin- ja nettiliittymiensä kanssa yhdessä. AT&T laajentaa näin verkkoyhteyksien myynnistä niillä liikkuvan sisällön myyntiin.

AT&T itse on kuvaillut kaupan yhdistävän ”maailman parhaan premium-sisällön verkkoihin, jolla niitä toimitetaan jokaiselle ruudulle”. Time Warnerin omistukseen lukeutuu myös esimerkiksi legendaarinen Warner Bros. -tuotantostudio, CNN-televisiokanava sekä huomattava joukko kaikkea muuta median saralla. AT&T odottaa kaupasta myös 1 miljardin dollarin kulusynergioita, jotka syntyvät halinnollisista ja hankintakuluista.

AT&T:n ja Time Warnerin järjestelyn tultua hyväksytyksi odotetaan kaapelioperaattori Comcastin pyrkivän ostamaan toisen suuren mediajätin 21st Century Foxin liiketoiminnot. Aiemmin 21st Century Fox oli sopinut liiketoimintojen myynnistä Disneylle, joka nyt joutunee vähintään korottamaan omaa tarjoustaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja