iPhone-kokoaja teki miljardikaupan

Parhaiten monille Applen alihankkijana iPhone-kokoonpanijana tunnetuksi tullut Foxconn ostaa japanilaisesta elektroniikkayrityksestä Sharpista enemmistöosuuden 389 miljardilla jenin eli vajaan 3,5 miljardin euron hintaan.

Foxconn-ryhmä hankkii nyt 66 prosentin osuuden Sharpista. Vaihtoehtoinen pelastava ostaja Sharpille oli Japanin valtion yhtiö.

Kauppaa on hierottu kuukausien ajan ja jo kuukausi sitten se näytti toteutuvan. Sittemmin Sharpin vastuista paljastui ostajalle uusia tietoja, joiden myötä kauppahintaneuvottelut aloitettiin uudelleen. Neuvottelujen tuloksena Foxconn maksaakin nyt Sharp-osuudestaan 100 miljardia jeniä eli viidenneksen alun perin aiottua vähemmän.

Foxconnia Sharpissa kiinnostaa muun muassa sen näyttöpaneelituotanto. Uuteen kauppasopimukseen sisältyykin ehto, että jos kauppa vielä nyt kaatuisi, saisi Foxconn tai sen nimeämä taho yksinoikeudella neuvotella pelkästä näyttöliiketoiminnan ostosta kolmen kuukauden ajan.

Uutistoimisto Bloomberg kertoo, että Foxconnin viimeisin tarjous Sharpista ei saanut ostokohteen hallituksen varauksetonta tukea taakseen vaan asiasta äänestettiin, ja kaksi 13-jäsenisestä hallituksesta oli kauppaa vastaan.

Ensimmäisen kerran Foxconn yritti ostaa Sharpia jo vuonna 2012. Ostoksella se laajentuu myös loppuasiakasmarkkinoilla, sillä Sharpilla on yhä myös kuluttajatuotteita komponenttituotannon ohella. Sharpin puhelimiakin on ollut myynnissä vielä valituilla alueilla, kuten kotimarkkinoilla Japanissa. Lisäksi yhtiö on läsnä esimerkiksi televisio- ja projektoriliiketoiminnassa monien muiden alueiden ohella.

Sharp on ajautunut kovassa kilpailussa pahoihin taloudellisiin vaikeuksiin ja nyt päättyvältä tilikaudelta se odottaa 170 miljardin jenin eli noin 1,5 miljardin euron tappiollista tulosta. Yhtiö on ajautunut velkojien armoille ja on joutunut hakemaan helpotuksia velkojensa takaisinmaksuun.

Foxconnin perustajalla Terry Goulla riittää kuitenkin uskoa käänteeseen.”Meillä on paljon mitä haluamme saavuttaa ja olen luottavainen, että onnistumme avaamaan Sharpin aidon potentiaalin ja yhdessä yltämään uusiin korkeuksiin”, totesi Gou itsevarmasti kaupasta kertoessaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja