Jatkuvaa kiukuttelua? Näin lapsesi käytös muuttuu viikossa paremmaksi

Kiristääkö lapsesi jatkuva kiukuttelu hermojasi? Siinä tapauksessa ota avuksesi nämä viisi vinkkiä, joiden avulla lapsen käytöksen luvataan muuttuvan jopa viikossa paremmaksi. 

Lapset tappelevat ja kiukuttelevat, mutta jatkuva huono käytös voi aiheuttaa vanhemmille harmaita hiuksia. Kahden lapsen äiti Jacqueline Burt paljastaa Parents.com -sivustolla viisi vinkkiä, joiden avulla lapsen käytöstä voi pyrkiä ohjaamaan parempaan suuntaan. Äiti lupaa, että näitä ohjeita noudattamalla voit huomata eron jo viikossa.

1. Älä reagoi huonoon käytökseen

Kun lapsi kiukuttelee, useimmat vanhemmat ryhtyvät välittömästi komentamaan lastaan. Lastenpsykologi Ed Christophersenin mukaan huonoon käytökseen reagoiminen on suurin virhe, jonka vanhemmat lastenkasvatuksessa tekevät.

Sen sijaan vanhempien tulisi jättää huonosti käyttäytyvä lapsi huomioimatta. Kun lapsi ymmärtää, ettei hän saa kaipaamaansa huomiota raivoamalla, hän rauhoittuu. Muista myös palkita hyvä käytös. 

2. Ole optimistinen

Vanhempien tulisi kannustaa lastaan ajattelemaan positiivisesti. Sen sijaan, että lasta kehotetaan rauhoittumaan ja lopettamaan huutaminen, tulisi lasta kannustaa löytämään tilanteesta hyviä puolia. Kun lasta kannustetaan tarpeeksi kauan ajattelemaan positiivisesti, hän oppii pian itsekin, ettei kiukuttelu ole kaikissa tilanteissa se paras vaihtoehto.

3. Toimi esimerkkinä

Lapsen kiukuttelu voi saada vanhempien hermot kireälle, mutta suuttumisen sijaan vanhempien tulisi toimia esimerkkinä. Psykologi Jayne Bellando muistuttaa, että vaikeissa tilanteissa vanhempien tulisi näyttää lapsilleen mallia, kuinka tilanteissa toimitaan oikein.

Esimerkiksi aamukiireessä vanhempien ei tulisi nalkuttaa myöhästymisestä, vaan muistuttaa lapsia rauhallisesti siitä, minkä vuoksi heidän tulisi lähteä mahdollisimman pian.

4. Tiedosta lapsesi tunteet

Kuunteleminen ja lapsen tunteiden ymmärtäminen on avainasemassa huonon käytöksen karsimisessa. Kun lapsi käyttäytyy huonosti, hänelle kannattaa selittää, miksi kyseinen käytös on väärin. Tällä tavalla lapsi oppii tunnistamaan paremmin tunteitaan. Keskustelutuokiot antavat lapselle myös tunteen, että häntä kuunnellaan. Turhautumista ei siis tarvitse purkaa kiukun muodossa.  

5. Ole johdonmukainen

Lapset käyttäytyvät todennäköisesti hyvin, kun he tietävät mitä huonosta käyttäytymisestä seuraa. Tämän vuoksi vanhempien tulisin aina olla johdonmukaisia ja noudattaa luomiaan sääntöjä.

Vanhemmat voivat keksiä tunnussanan, jota he käyttävät sovitusti aina silloin, kun lapsi käyttäytyy huonosti tai ei noudata sääntöjä. Sanan avulla lapsi oppii milloin rangaistus on luvassa, ellei hän muuta käytöstään.

Video: Uhmaikä voi kiristää vanhempien hermoja. Katso videolta lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori Jari Sinkkosen vinkit tähän vaikeaan ikävaiheeseen. 


Lähde: Parents

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja