Jätetäänkö turvapaikanhakija pakkaseen paleltumaan, kun raja on kiinni? Näin ministerit ja Rajavartiolaitos vastasivat

Jätetäänkö rajalle tullut yksin kylmään? Näin tiedotustilaisuudessa vastattiin 2:07
Pääseekö rajalle tullut lämpimään vai jääkö kärvistelemään pakkaseen? Näin kysymykseen vastattiin

Hallitus päätti tänään, että itäraja pannaan kiinni eli myös Raja-Joosepin rajanylityspaikka suljetaan. Asiasta kerrottiin tiedotustilaisuudessa, jossa kysyttiin myös, miten toimitaan nyt talvikylmällä, jos rajalle tulee turvapaikanhakija.

Voit katsoa koko tiedotustilaisuuden alta.

Tilaisuudessa pääministeri Petteri Orpoa ja sisäministeri Mari Rantasta (ps.) sekä Rajavartiolaitoksen raja- ja meriosaston osastopäällikkö Matti Sarasmaata tentattiin muun muassa sitä, mitä tehdään, jos kylmällä talvisäällä saapuu rajan tuntumaan turvapaikkaa hakeva ihminen. Otetaanko hänet raja-asemalle lämpimään vai annetaanko hänen peräti paleltua kuoliaaksi? 

Lisäksi kysyttiin, kuka päätöksen tekee, jos ihminen on lumihangessa suljetulla rajalla.

– Rajavartiolaitos on ohjeistanut jokaisen virkamiehen toimimaan erilaisissa tilanteissa ja virkamiehet toimivat siellä virkavastuulla ja minulla on täysi luottamus siihen, että he osaavat toimia oikein, Orpo sanoi.

Politiikan toimittaja arvioi hallituksen rajapäätöksiä: "Jättääkö Suomi rajan taakse pyrkijät pakkaseen?" 2:20
Politiikan toimittaja Alec Neihum arvioi hallituksen rajapäätöksiä – jättääkö Suomi rajan taakse pyrkijät pakkaseen?

Rantanen: Hallitus haluaa viestiä, että rajalle ei kannata tulla

Sisäministeri Rantanen toteaa, että erilaista kuvamateriaalia voi alkaa Suomeen tulla turvapaikanhakijoista. Tämä on hänen mukaansa hyvin tuttu ilmiö Puolan, Latvian ja Liettuan rajoilta, jossa tätä käytetään yhtenä informaatiovaikuttamisen välineenä.

– Hallitus haluaa nyt hyvin vahvasti viestiä ulos, että älkää tulko sinne raja-asemalle, että ne ovat kiinni, sanoo Rantanen.

Rantanen kertoo, että myös ministeriötasolla tehdään viestintää siihen liittyen, että ihmiset eivät tulisi rajalle pakkaseen.

– Sitten voidaan ajatella, että jos katsomme tulijaprofiilia, josta on ollut aiemminkin puhetta, jotka ovat pääsääntöisesti nuoria terveitä miehiä, voisi ajatella, että myös heillä on vastuu siitä, että tulevatko he rajan pintaan vai eivät. Meidän viestimme on nyt se, että älkää tulko. Raja on kiinni, sanoo Rantanen.

Rajavartiolaitoksen Sarasmaa vastasi muun muassa kysymykseen siitä, mitä tarkoittaa, että virkavastuulla tehdään päätöksiä, jos ihminen on lumihangessa.

– Se tarkoittaa, että olemme antaneet seikkaperäisen ohjeen jokaiselle rajavartiomiehelle. Kulloinenkin tilanne ja olosuhteet, joissa tilanne syntyy, ratkaistaan viime kädessä paikan päällä.

Tiedotustilaisuus Itärajan sulkemisesta 28. marraskuuta:

Hallitus kertoi itärajan sulkemisesta – katso koko tiedotustilaisuus 27:07
Tiedotustilaisuudessa paikalla pääministeri Petteri Orpo (kok.), sisäministeri Mari Rantanen (ps.) sekä Rajavartiolaitoksen raja- ja meriosaston osastopäällikkö Matti Sarasmaa.

Lue myös:

    Uusimmat