Jasper Pääkkönen täyttää 40 vuotta! Salkkareista Hollywoodiin – muistatko vielä nämä roolit?

6:53
Jasper Pääkkönen yllättyi saadessaan suomalaisen roolihahmon Hollywood-tuotantoon – sai suututettua ohjaaja Spike Leen hämmennyksellään: "Se ihan hermostui"

Jasper Pääkkönen on kulkenut pitkän tien Salatuista elämistä kansainväliseksi elokuvatähdeksi.

Kansainvälistä näyttelijänuraa rakentava Jasper Pääkkönen täyttää 15. heinäkuuta pyöreät 40 vuotta. 

Pääkkönen tuli koko kansalle tutuksi MTV3-kanavalla vuoden 1999 alussa startanneesta Salatut elämät -sarjasta. Saku Salinia näytellyt, tuolloin vasta 18-vuotias lukiolainen kipusi sarjan jälkeen nopeasti Suomen menestyneimpien elokuvatähtien joukkoon. Salkkareissa Pääkkönen viihtyi noin 2,5 vuotta.

– Se oli hauskaa aikaa. Sarja oli valtavan suosittu, ja siihen liittyi silloin vielä nykyistäkin isompaa uutuudenviehätystä ja jopa hysteriaa, mikä tuli varmasti kaikille yllätyksenä, hän on kuvaillut Salkkari-vuosiaan aikaisemmin MTV Uutisten haastattelussa.

Kun Pääkkönen jätti Salkkarit 2001 hän törmäsi Levillä elokuvatuottaja Markus Seliniin. Selinin kautta hän päätyi mukaan Koistisen veljeksistä, jotka tunnettiin myös Euran Daltoneina, kertovaan elokuvaan Pahat pojat. 

– Markukselta vaati rohkeutta tarjota minulle yhtä päärooleista. Olin vasta lopettanut Salkkareissa, ja olen sataprosenttisen varma, että Markus ja Aleksi (Mäkelä) olivat ainoat tuottaja ja ohjaaja Suomessa, jotka kykenivät näkemään siihen aikaan erityisten vahvojen leimojen ja kategorisoinnin yli – ja vähät välittämään niistä. Ilman sitä onnekasta yhteensattumaa monet isot asiat olisivat jääneet kokonaan syntymättä, hän muisteli vuonna 2014

Uransa aikana Pääkkönen on tähdittänyt muun muassa elokuvia Napapiirin sankarit, Vares ja Rööperi. Entisen mäkikotkan, Matti Nykäsen saappaisiin Pääkkönen astui vuonna 2006 Matti-elokuvassa. 

Hän kertoi tuolloin MTV Uutisten haastattelussa tavanneensa ennen kuvauksia Nykäsen ohimennen vain kerran. Pääkkönen rakensi tarkkaa näköiskuvaa aina Nykäsen liikkumista ja elekieltä myöten. 

– Minulla oli pari vanhaa videota, esimerkiksi keskusteluohjelmasta Hyvät, pahat ja rumat, jossa Matti oli vieraana. Niistä oli suurta hyötyä, hän sanoi. 

Vuonna 2013 ensi-iltansa saanneessa Dome KarukoskenLeijonasydän-elokuvassa valkokankaalle asteli tatuoitu ja kalju Pääkkönen uusnatsin roolissa. MTV vieraili elokuvan kuvauksissa, ja Pääkkönen kertoi tuolloin oppineensa uutta muun muassa itse tekemiensä stunttien kautta.

– Kuvaukset olivat rankimman puoleiset, vähän oli kolhuja ja kipuja. Välillä käytiin fysioterapeutilla tai naprapaatin väänneltävän ja käänneltävänä, mutta sehän oli pelkästään hauskaa. Kerrankin pääsi kunnolla tositoimiin.

Pääkkönen vuonna 2015 Vares-elokuvassa.

Pääkkösen veljenä Leijonasydän-elokuvassa nähtiin Peter Franzén ja pian kaksikko esitti veljeksiä myös kansainvälisessä sarjassa. Suomalaismiehet kiinnitettiin nimittäin Viikingit-ohjelman näyttelijäkaartiin. Vuosien 2016–2018 aikana Pääkkönen tuli tutuksi Halvdan Mustana.

Karukoski kertoi MTV Uutisten haastattelussa Viikingit-sarjan roolittaja Frank Moisellen nähneen Leijonasydämen näyttelijävalinnoista vastaaville suunnatussa näytöksessä  elokuvafestivaaleilla.

– Pääkkönen ja Franzén olivat itse paikalla ja tekivät heti vaikutuksen Moiselleen. Hän lähtikin vahvasti viemään "veljeksiä" tuotannossa eteenpäin.

– Pitää ensin olla joku yksi leffa, jonka nämä vaikutusvaltaiset tyypit näkevät. Ei se tietenkään ole pelkästään Leijonasydämen ansiosta, että kundit pääsivät Viikinkeihin. He on tehneet vaikutuksen Frankkiin pitkäjänteisellä työllään, presenssillään ja sillä, että ovat näytelleet monissa rooleissa veljinä. Sen lisäksi mukana on ollut vahvat agenttitiimit tukemassa prosessia, Karukoski sanoo lopuksi.

3:45
Näyttelijä kertoo videolla työskentelystä Spike Leen kanssa.

Vuonna 2018 Pääkkönen sai jalkansa Hollywoodin oven väliin. Hän teki upean roolityön ohjaaja Spike Leen kiitellyssä elokuvassa BlackKklansman. Pääkkönen kertoi samana vuonna MTV Uutisten haastattelussa, miten koekuvaukset elokuvaan todella menivät. Hän paljasti Leen innostuneen hänen suorituksestaan ja kaksikko oli jäänyt keskustelemaan kuvausten jälkeen keskenään. Juttelun päätteeksi ohjaaja pyysi Pääkkösen puhelinnumeroa.

– Se oli tavallaan jo aika iso merkki siitä, että jotain on tehnyt oikein. Koska he saisivat minut kiinni myös agentin kautta tavallaan virallista reittiä. Eli mitään tarvetta puhelinnumerolleni ei sinänsä ollut olemassa, Pääkkönen kertoo. 

Myöhemmin Pääkkönen nähtiin myös Leen Da 5 Bloods -elokuvassa. 

10:46

Pian hänet nähdään Antti J. Jokisen Omerta-elokuvassa, joka perustuu kirjailija Ilkka Remeksen teoksiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja