Mainos

Järvien sinileväkukinnat lisääntyneet – merialueilla levätilanne on parempi

Sinileväkukinnat ovat lisääntyneet järvissä alkukesän levätilanteeseen verrattuna, tiedottaa Suomen ympäristökeskus Syke.

Kukintoja on havaittu ympäri Suomen yhteensä 37 havaintopaikalla, joista 8 on kansalaisten tekemiä. Havainnoista 11 koski runsaita tai erittäin runsaita kukintoja.

– Vesien alhainen lämpötila hillitsee levämassojen kehitystä, mutta poikkeuksia voi esiintyä, jos olosuhteet ovat paikallisesti otollisia levän lisääntymiselle. Esimerkiksi Lohjanjärvellä havaittiin viime viikon lopulla lyhytaikaisia sinileväkukintoja, kertoo limnologi Sari Mitikka Syken tiedotteessa.

Mitikan mukaan myös sade voi huuhtoa levien kasvua kiihdyttäviä ravinteikkaita valumavesiä järviin, ja tuuli saattaa työntää levälauttoja ainoastaan jollekin rannalle.

Merialueiden sinilevätilanne on sen sijaan varsin rauhallinen, kuten tähän vuodenaikaan yleensäkin. Itäisellä Suomenlahdella levää on esiintynyt hieman, mutta avomerialueella kukintoja ei ole toistaiseksi havaittu.

Sinilevä näkyy vedessä vihertävinä tai kellertävinä hippusina, tikkusina tai hiutaleina. Järviä kellertävänvihreäksi värjäävä siitepöly saattaa muistuttaa erehdyttävästi sinileväkukintoja.

Järven runsaasta sinileväesiintymästä kannattaa ilmoittaa kunnan terveystarkastajalle. Meri- ja järvialueiden levähavaintoja voi myös tallentaa Havaintolähetti-sovelluksen avulla Järvi-meriwikiin, jolloin havainnot näkyvät valtakunnallisella levätilannekartalla.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.