Jarmo Kekäläinen sai vakuutettua SM-liigaseuran, että yliopistokaveri kannattaa pitää – alkusokki kääntyi menestystarinaksi: "Olin varma, että urani on ohi"

1:38
HIFK:n Luciano Borsato TPS:n kiusana vuoden 1999 SM-finaaleissa.

Luciano Borsato, 55, teki Tapparassa kovaa jälkeä 1980-luvun lopussa, ja hän palasi vielä vuosien jälkeen HIFK:hon pokkaamaan SM-hopean. MTV Urheilu haastatteli yhtä SM-liigahistorian taitavimmista ulkomaalaisista, joka siirtyi uran jälkeen internetbisnekseen. 

Luciano Borsato jakaa Skype-puhelussa ensin asuinpaikkansa koronapäivityksen, kuten nykytapoihin kuuluu. 

Ontarion provinssissa sijaitseva Toronto on ollut vahvasti suljettuna, eikä kotoa ole juuri voinut poistua. Borsaton kasvoilla pysyy kuitenkin iloinen ilme, sellainen, jonka osa suomalaisistakin kiekkoihmisistä muistaa. 

Ilme oli hieman erilainen vuonna 1988, kun hän kuuli, että seuraavana päivänä pitäisi lähteä Suomeen. 

Yllättävä ratkaisu Fergusonilta

Borsato oli Clarksonin lupaava yliopistopelaaja, jonka kanssa Winnipeg Jets teki NHL-sopimuksen. Toiveet vähintään AHL-joukkue Monctoniin pääsystä olivat isot, mutta GM John Ferguson ilmoitti, että hänen olisi parempi hakea kokemusta miesten peleistä Euroopasta. 

– Ferguson sanoi, että palaat sitten kauden jälkeen ja katsotaan mitä tapahtuu, Borsato kertoo MTV Urheilulle.

– Siihen aikaan ei vielä pelaajia lähetetty Eurooppaan niin kuin nykyään. Olin varma, että urani oli ohi. 

Se ajatus pysyi mielessä vielä jonkin aikaa Suomeen saavuttuakin. 

"Jarmo sai vakuutettua"

Borsato oli tutustunut Clarksonin yliopistossa pelatessaan Jarmo Kekäläiseen, joka oli itse edustanut SM-liigassa Ilvestä. Kaksikosta tuli hyvät ystävät, ja Borsato päätyi asumaan Hakametsän hallin lähelle Kekäläisen tyhjäksi jättämään asuntoon. 

– Olin luistellut muutaman kerran, mutta en läheskään niin paljon kuin suomalaiset pelaajat. Kaukalo näytti valtavan kokoiselta. Otti aikansa ennen kuin opin pelaamaan siinä. 

– Minua oltiin jo lähettämässä takaisin, mutta Jarmo sai vakuutettua, että minulle kannattaa antaa aikaa. 

Alkusokin jälkeen homma rullasi

Kun Borsato pääsi kuntoon ja tottui Suomen pelityyliin, alkoi tulosta tulla. Tappara oli voittanut Rauno Korven komennossa SM-kultaa edellisenä keväänä, mutta Janne Ojanen, Timo Jutila ja Teppo Numminen olivat jättäneet joukkueen. 

Borsato löysi hyvän kemian varsinkin kääntölämäristään tunnetun Timo Suden kanssa. 

– Se oli lopulta hieno kausi, ja minulla oli todella hauskaa. 

Borsato voitti Tapparan sisäisen pistepörssin iskemällä 67 pistettä. Sillä hän oli koko SM-liigan runkosarjapörssin neljäs. 

Sopeutumista helpotti se, että joukkueeseen oli tullut kanadalainen Steve Peters, joka meni naimisiinkin suomalaisnaisen kanssa. 

– Siihen aikaan vanhemmat pelaajat eivät puhuneet englantia. Kun tulin kymmenen vuoden jälkeen Helsinkiin, muutos oli valtava. 

Borsatoa naurattaa edelleen se, kun Ilveksen pelaajat pitivät majaa Hakametsän hallin toisessa päädyssä ja Tapparan toisessa. 

– En tiennyt paikallispeleistä mitään, mutta nopeasti ymmärsin, että ne ovat hauskoja tapahtumia 

NHL-unelma Winnipegissä

Borsaton NHL-unelma toteutui, ja hän pelasi lopulta 203 NHL:n runkosarjan ottelua Winnipeg Jetsissä. Matkan varrella matkaan tarttui pronssinen MM-mitalikin Suomen kannalta ikimuistoisista vuoden 1995 MM-kisoista. 

– NHL:n pelaaminen kanadalaisessa kaupungissa on ihan mahtavaa. Mikään ei ole parempaa kuin siellä voittaminen, mutta häviäminen ottaa koville. 

– Winnipegiläiset olivat todella surullisia, kun organisaatio siirtyi Phoenixiin. He ajattelivat, ettei NHL-kiekko palaa enää koskaan. 

Toiveet NHL-kiekon paluusta toteutuivat vuonna 2011, kun Atlanta Thrashersin organisaatio siirrettiin Winnipegiin. 

Hopeamitali HIFK:n paidassa

Borsato palasi vielä Suomeen jälleen joukkueeseen, joka oli voittanut mestaruuden edellisenä keväänä. HIFK:n urheilutoimenjohtajaksi siirtynyt Kekäläinen junaili luottomiehen HIFK:n riveihin syksyllä 1989. 

Kausi meni kuitenkin sitkeää olkapäävammaa vastaan taistellessa, ja runkosarjassa kertyi vain kahdeksan ottelua. Pudotuspeleissä otteluita kertyi 11, ja kauden päätteeksi kanadalainen sai hopeamitalin kaulaan. 

Seuraavan kauden syyskuussa HIFK päätti purkaa Borsaton sopimuksen

Sentteri pelasi lisäksi Euroopassa Kölnissä, Davosissa ja Nürbergissä, jossa ura loppui 2002. Eurooppaan mieltyminen ei ole ihme, sillä kaksoiskansalaisella on italialaiset juuret. 

– Arvostan paljon pelaajia, jotka lähtevät Suomesta NHL:ään. Se on iso muutos, kun kaikki on uutta: peli, asuminen, kieli ja ihmiset. 

(Juttu jatkuu videon alla) 

0:30
HIFK:n päävalmentaja Raimo Summanen kertoi Luciano Borsaton loukkaantumisesta. 

Mukaan nettibisnekseen

Kahden aikuisen lapsen isä Borsato on löytänyt Torontosta pysyvän kodin. Uran jälkeen tie ei vienyt valmennustehtäviin, vaan internetbisnekseen. 

Hän perusti ystävänsä kanssa yrityksen, joka tekee nettimarkkinointia- ja konsultointia. 

– Kun aloittelimme 2000-luvun alkupuolella, internettiä vasta opeteltiin. 

Muutamat suomalaiset tervehdyssanatkin tulevat edelleen sujuvasti. Side Suomeen pysyy ainakin hyvän ystävän Kekäläisen kautta.

– Olen todella ylpeä siitä, millaisen uran Jarmo on tehnyt. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja