Kultasormi Janne Pesonen jäi ulos Kärppien suunnitelmista – haluaa jatkaa silti uraansa: "Paljon piti tehdä pään sisällä hommia"

Neljä SM-kultaa, Ruotsin mestaruus, Venäjän mestaruus ja maailmanmestaruus. Janne Pesonen, 38, on ollut urallaan oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Hän olisi halunnut jatkaa vielä Oulun Kärpissä, mutta nyt edessä on pelipaikan etsiminen muualta.

Pesonen voitti Kärpissä Suomen mestaruuden 2008 ja lähti seuraavana syksynä Pittsburgh Penguinsin harjoitusleirille hakemaan pelipaikkaa. Vuodet vierivät maailmalla, mutta monta kertaa mielessä kyti, että hän haluaisi vielä joskus pelata Kärpissä.

Haave toteutui, kun hän palasi Ouluun viime kaudeksi.

Into oli kova ja kunto kohdallaan, mutta sitten iskivät jääkiekkoilijalle usein turhankin tutut peikot, loukkaantumiset.

Ensin repesi lähentäjälihas, ja sen jälkeen kiekko osui kipeästi jalkaan. Paluun jälkeen Pesonen ehti pelata pari peliä, kunnes joulukuussa peukalo venähti harjoituksissa niin pahasti, että edessä oli parin kuukauden tauko.

– Piti tehdä aika paljon pään sisällä hommia. En minä mitään ilmaiseksi tarvitse, mutta se toinen iso loukkaantuminen perään oli jo vähän "too much", Pesonen myöntää MTV Urheilulle.

Kun homma taas alkoi kulkea keväällä, iski korona. Odotettu paluu jäi 27 ottelun mittaiseksi ja viides SM-kulta ottamatta.

Pesonen näyttää päässeen asian yli, kun hän siemailee kahviaan Helsingin Kaivopuiston merellisissä maisemissa.

– Yllättävän vähän jäi harmittamaan, vaikka tietenkin olisi ollut mahtava pelata kausi loppuun, Pesonen sanoo, katsoo ulapalle ja korjaa vähän pappamallisen hattunsa asentoa.

Kärpät sanoi ei

Pesonen olisi halunnut itse vielä jatkaa ainakin toisen vuoden Oulussa, mutta hän ei mahtunut enää Kärppien suunnitelmiin.

Pesonen on pelannut niin pitkään ja niin monissa kovissa sarjoissa, että hän tietää pilkuntarkkaan pelin hengen. Kovillekaan "omille" pelimiehille ei ole kiintiöpaikkoja, vaan ammattilaisjoukkueen johdon on pakko tehdä välillä kylmiäkin ratkaisuja.

– Olen enemmänkin onnellinen, että pääsin pelaamaan vielä yhden kauden Kärpissä. Mitään katkeruutta ei ole.

Kärpillä on ollut pitkään kasassa oma kokenut runkonsa, jonka päälle on ollut hyvä rakentaa. Lasse Kukkosen jatko on vielä avoinna, mutta Mika Pyörälän ja Jussi Jokisen sopimukset jatkuvat ensi kaudellakin.

– Ymmärrän hyvin, että seuran pitää antaa nuorille lahjakkaille pelaajille mahdollisuus päästä seuraavalle portaalle.

Motivaatiota riittää edelleen

Pesosella on kuitenkin kova halu jatkaa uraa ammattilaistasolla. Vaikka vuodet ovat tuoneet jo menestystä enemmän kuin moni uskaltaa edes haaveilla, nälkää riittää.

– Pitää varautua kuitenkin kaikkeen, sillä koronahomma vaikuttaa joka alalle. Kuka tietää, että missä vaiheessa seurat saavat budjettejaan valmiiksi.

Pesosen Helsingissä asuvaan perheeseen kuuluvat vaimon lisäksi 3- ja 7-vuotiaat pojat, joista vanhempi aloittaa syksyllä koulun.

– Olen avoin kaikille mahdollisuuksille, mutta perheen tilanne pitää huomioida. Kun perhehommat ovat kunnossa, voi keskittyä peleihinkin.

Uskomaton osumisprosentti

Vaikka Pesosen ura jäisi tähän kauteen, hän voisi sulkea kirjan sivut hyvillä mielin.

Kuhmon Kivan kasvatti ei ollut mikään junioritähti, joka olisi kolunnut leijonapolun läpi nuorten maajoukkueissa. Hän nousi Kärppien liigajoukkueeseen Kajaanin Hokin kautta.

Kun homma lähti käyntiin, tuli Pesosesta Kärppien menestysjoukkueen tärkeä ydinpalanen. Eurosarjojen kattaus on kova: KHL, SHL ja NLA.

Pesosen pelistä huokuu edelleen lapsenomainen into urheiluun ja jääkiekkoon. Hän sanoo yrittävänsä oppia muilta pelaajilta, miten asioita voisi tehdä paremmin.

– Olen vieläkin treeneissä lähes poikkeuksetta viimeisten joukossa jäällä hiomassa jotain juttua. Jos on sellainen fiilis, että on tarpeeksi hyvä, voi laittaa hokkarit naulaan.

Pelaajat sanovat aina sopimuksen julkistamistilaisuudessa, että he näkevät juuri tässä joukkueessa mahdollisuuden menestyä. Sillä ajatuksella seitsemän mestaruuden mies on edennyt – ja onnistunut hämmästyttävän kovalla prosentilla.

– Kun lähdin Kärpistä, oli alla niin hyviä kausia, että sain vaikuttaa paljon seuraan, Pesonen huomauttaa.

Yksi hyvä osoitus pelisilmästä tuli, kun hän miettiä jatkoa Ambri-Piottassa vietetyn kauden 2016–17 jälkeen.

Hän oli ollut häviämässä kahtena peräkkäisenä kautena Skellefteån paidassa SHL:n finaalia. Nyt Pesosella oli kutina, että Växjö oli vahvoilla. Hän sanoi agentille, että kysykää sieltä vielä, vaikka sopimuksen teko oli jo loppusuoralla toisen seuran kanssa.

– Växjö mätsäsi tarjoukseen ja menin sinne. Sitten voitimme mestaruuden.

Ihan aina asiat eivät ole menneet putkeen. Juuri Sveitsin kausi oli vaikea, kun joukkue menetti mahdollisuuden pudotuspeleihin aikaisessa vaiheessa.

– Joukkuekavereista näki, että he ovat heittäneet pyyhkeen kehään.

Ihan vähän Stanley Cupin voittaja

Ei olisi ihan mahdotonta, että mestaruuslistauksessa olisi muiden saavutuksien lisäksi Stanley Cup.

Pesonen pelasi Pittsburgh Penguinsin joukkueessa seitsemän runkosarjaottelua kaudella 2008–09. Penguins voitti Stanley Cupin kauden päätteeksi, mutta ottelut eivät riittäneet viralliseen mestaruuteen.

– Kiva että pääsin kokeilemaan huippupelaajien kanssa, mutta en merkkaa CV:hen, että olen melkein Stanley Cupin voittaja, Pesonen naurahtaa.

Vakiopaikkaa kovassa Sidney Crosbyn johtamassa ryhmässä ei tullut, mutta AHL-kausi sujui erinomaisesti. Pesonen sai kahden suunnan sopimustarjouksia peräti kymmenestä eri seurasta, mutta se tie ei enää kiinnostanut.

– Olin sen verran kokenut, että halusin jo vähän taskun pohjallekin. Ei AHL-kaudesta jää mitään säästöön. Ajattelin, että jos tämä ei riitä niin antaa olla.

Jos Pesonen olisi ollut pari vuotta nuorempi tai tarjous olisi ollut yksisuuntainen, hän olisi jäänyt Pohjois-Amerikkaan.

– Olin tottunut tekemään hommia joukkueena ja voittamaan aidosti pelejä. AHL-maailmassa haluttiin enemmän tuoda itseään näkyviin. Halusin päästä nauttimaan aidosti lätkästä ja joukkuemeiningistä.

Pesonen sai hyvän tarjouksen Ak Bars Kazanista, ja siitä tulikin hänen asuinpaikkansa kaikkiaan viiden kauden ajaksi. Venäjän ajan huippukohta oli Gagarin Cupin voitto 2010.

– Kyllä KHL on kova sarja. Pidän sen voittamista näistä Euroopan sarjoista vaativimpana.

Lue myös:

    Uusimmat