Mainos

Syöpätilastot paljastivat karuja lukuja Tampereelta ja Espoosta

Tampereella ja Pohjois-Espoossa menetetään poikkeuksellisen paljon elinvuosia ennenaikaisesti syövän takia.

Kolmen sairaimman Tampereen kaupunginosan menetykset ovat jopa 40 prosenttia enemmän kuin muissa suurissa kaupungeissa keskimäärin. Taysissa arvioidaan tuloksen johtuvan siitä, että potilaat hakeutuvat myöhäisessä vaiheessa hoitoon. 

Tutkijaryhmä selvitti syöpäkuolemien suhteen suuria kaupunkeja kaupunginosittain. 

– Tampereella on kolme kaupunginosaa, joissa nämä menetykset ovat 30-40 prosenttia suuremmat kuin kaupungeissa keskimäärin, kertoo tutkija Mikko Vienonen Helsingissä Kuntatalolla.

Nämä kolme suurpiiriä ovat Keskinen, Koillinen ja Luoteinen suuralue. Erot ovat suhteessa terveimpään kaupunginosaan, Pohjois-Tampereeseen, kaksinkertaiset.

Ennalta menetettyjä, ehkäistävissä olleita elinvuosia menetettiin Keskisellä alueella 2845 kappaletta viidessä vuodessa. Koillisen suurpiirin alueella vastaava luku on 1490 ja Luoteisella 485.

Tutkijakielellä, eli PYLL-indeksillä sanottuna, ennalta menetettyjen elinvuosien määrä on Keskisellä alueella 889 vuotta yhden vuoden aikana 100 000 asukasta kohden, Koillisella 865 ja Luoteisella 888.

Keskisellä alueella väestön koko 2008 vuoden mukaan oli noin 64 000, Koillisen noin 34 500, Luoteisen vajaa 11 000 ja Pohjoisen alle neljä ja puoli tuhatta.

Hoitoon hakeudutaan myöhään

Taysissa tulos hämmentää, mutta syitäkin osattiin arvioida.

– Kun olemme tehneet tutkimusta, niin aika monella oire on ollut pidempään, varsinkin miehillä. On saattanut olla verivirtsaisuutta ja vaimot sanovat, että mene sitten lääkäriin, kun on vessanpytty punaisena, sanoo Taysin syöpäsairaalan ylilääkäri Pirkko Kellokumpu-Lehtinen

Hämärän peittoon jää, miksi juuri Tampereella hoitoon hakeudutaan myöhemmin kuin muualla. Tämä on suuri ongelma.

– Tietyssä osassa syöpiä liika odottaminen aiheuttaa sen, että syöpä pääsee kasvamaan odotusaikana, selventää Kellokumpu-Lehtinen.

Keskustan heikoissa tuloksissa ylilääkäri näkee logiikan.

– Keskusta on alue, johon eläkeikää lähellä olevat muuttavat ja heillä on enemmän syöpää.

Toisaalta muiden kaupunkien keskusta-alueille tällaisiin lukuihin ei päästä. 

– Tilanne kehittyy siihen, että hyväkään hoito ei enää auta eli tätä hoitoketjua pitää todellakin katsoa tarkkaan ja Tampereella on siinä katsomisen paikka, toteaa tutkija Vienonen. 

Pohjois-Espoossa karmea yllätys

Muissa kaupungeissa riittää silti tarkkailtavaa, sillä Helsingin Pohjoisessa suurpiirissä, Turun Pansio-Jyrkkälä -alueella ja Pohjois-Espoossa luvut ovat Tampereen sairaimpien kaupunginosien luokkaa.

– Pohjois-Espoossa syöpämenetykset olivat kaksinkertaiset muuhun Espooseen verrattuna, Vienonen huomauttaa. 

Pohjois-Espoossa, jossa asukasmäärä ylsi reiluun 10 000 vuonna 2008, menetettiin viiden vuoden seurantajaksolla 500 elinvuotta syövän takia alle 70-vuotiaiden joukossa.

Pohjoisessa Helsingissä (väkiluku 2008 noin 41 000) vastaava luku on 1755 vuotta ja Pansio-Jyrkkälässä (väestön koko reilu 9000) 395 vuotta. 

Tutkimuksessa on käyty läpi kaupunginosittain suuret kaupungit vuosina 2006 - 2010 alle 70-vuotiaiden osalta. Pirkanmaalla on tällä vuosikymmenellä skarpattu.

– Vaikka viiden vuoden takaiseen meillä on noussut potilasmäärät 30 prosenttia, niin olemme hioneet prosesseja. Piirin hallitus päätti 2010, että syövän hoitojonot täytyy saada kuriin ja tällöin saimme toistakymmentä hoitajaa ja viisi lääkärinvirkaa. Tämä oli suuri panostus, ylilääkäri kiittää.

Syöpähoitojen osalta Taysissa vain yksi sadasta potilaasta odottaa lääkäriin pääsyä yli 4 viikkoa. Viisi vuotta sitten joka yhdeksäskymmenes potilas odotti yli neljä viikkoa. Käytännössä jonotusaika on puolittunut. 

Syöpätulokset ovat osa laajempaa PYLL-tutkimusta, jonka tulokset julkaistiin tänään keskiviikkona Yleislääkäri-lehdessä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.