Järkyttävä video: Ranta täynnä kuolleita eläimiä – vedessä olleet ihmiset saivat mystisiä oireita Venäjällä

1:49
KameraOne: Videot kuolleista eläimistä levisivät sosiaalisessa mediassa.

Satoja kuolleita merieläimiä on ajautunut rantaan lähellä Petropavlovsk-Kamtshatskin kaupunkia Venäjän kaukoidässä. Kuolleiden eläinten joukossa on muun muassa mustekaloja, hylkeitä ja merisiilejä, kertoo STT. 

Yllä olevalla videolla näkyy runsaasti muun muassa kuolleita meritähtiä. 

Veden saastumisen syytä tutkitaan. Surffaajat kertoivat veden värin muuttuneen ja suuri osa vedessä olleista ihmisistä alkoi oireilla. 

– Ensin ihmiset olivat huonovointisia. Epäilimme aluksi, että juomavedessä olisi ollut rotavirusta tai jotakin vastaavaa. Näössä ei aluksi ollut ongelmia, mutta seuraavana päivänä näkö alkoi hämärtyä. Lisäksi kurkku tuli kipeäksi ja olo oli muutenkin huono, kertoo sairastunut Maxim Gurov.

"Laivastolla ei osuutta asiaan"

Ympäristöjärjestö Greenpeace on varoittanut ekologisesta katastrofista alueen meren elämälle. Syyllisiksi vuotoon on epäilty muun muassa läheistä tehdasta ja asevoimien testilaitoksia. Läheisen joen vesi on todettu puhtaaksi.

Testeissä ilmeni, että vedessä oli paljon petrokemikaaleja ja fenoleja. Venäjän puolustusministeriö kielsi laivaston osuuden asiaan. Ministeriön mukaan "joidenkin länsimaisten organisaatioiden antama tieto ei vastaa todellisuutta". 

Greenpeacen ja paikallisviranomaisten mukaan veden fenoliarvot olivat 2,5-kertaiset normaaliin verrattuna.

Vesi alkoi myös haista kolmisen viikkoa sitten. 

Sukeltajat selvittäneet asiaa

Venäjän ympäristöministeriön asiantuntijat toteuttivat lisää kokeita Venäjän hydrometeorologisen keskuksen kanssa. Tutkimus on vielä kesken.

– Olemme varmoja vain siitä, että vesi on hyvin saastunutta. Lopulliset tulokset ovat vielä selvityksessä. Olemme perustaneet työryhmän asian selvittämiseksi. Tällä hetkellä tutkimme ongelman laajuutta ja yritämme ratkaista sitä, kertoi Kamtshatkan aluepiirin kuvernööri Vladimir Solodov.

STT:n mukaan asiaa selvittäneet sukeltajat kertovat, että saastuminen on levinnyt merellä laajalle alueelle. Venäjän hätätilaministeriö kertoi valvovansa merialuetta veneiden ja lennokkien avulla, mutta saastuminen ei ole nähtävissä.

Lokakuun kolmantena päivänä ympäristöministeriö julkaisi materiaalia rannasta, josta kuolleet eläimet oli siivottu pois. 

Ihmisiä kehotetaan toistaiseksi pysymään poissa rannalta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja