Venäläisellä rannalla pelätään valtavaa myrkyllisen jätteen vuotoa – jopa 95 prosenttia meren elämästä kuollut: "Sain kemiallisia palohaavoja silmiini"

Venäjällä epäillään myrkyllisen jätteen saastuttaneen rannan ja tuhonneen jopa 95 prosenttia paikallisesta merellisestä elämästä Kamchatkan niemimaan alueella.

Paikalliset surffaajat olivat ensimmäisiä, jotka huomasivat jonkin olevan pielessä Khalaktyrskyn rannalla, kun heidän silmiään alkoi polttelemaan ja heille ilmeni ruokamyrkytyksen kaltaisia oireita surffausleirin yhteydessä, kertovat CNN ja Reuters.

– Aluksi tunsin "hiekkapaperia" ja kipua silmissäni, jotka muuttuivat punaiseksi. Näköni muuttui sumuiseksi ja silmäni turposivat vedestä poistumisen jälkeen joinain päivinä, kertoo surffaaja Maya Rudik Reutersille.

– Myöhemmin oireet pahenivat, ja minun oli vaikea nähdä asioista, jopa lähellä olevia. Kävin silmätautilääkärillä, jonka mukaan minulla oli kemiallisia palohaavoja sarveiskalvossani.

"Merenpohja täynnä kuolleita eläimiä"

Syyskuussa vesi oli muuttunut harmahtavan keltaiseksi, sen pinnalle muodostui vaahtoa ja rannalla alkoi haista likaiselle ja tunkkaiselle.   

Muutamaa päivää myöhemmin rannalle alkoi huuhtoutua kuolleita mustekaloja, hylkeitä ja muita mereneläviä.

Aluksi viranomaiset eivät reagoineet ilmoituksiin rannan saastumisesta, mutta paineen kasvettua asiasta avattiin rikostutkinta keskiviikkona. Viranomaisten mukaan ranta oli normaali, mutta yhä useampi paikallinen alkoi raportoida sosiaalisessa mediassa kuolleista merenelävistä, kellertävästä vedestä ja silmäoireista.

– Meidän henkilökuntamme meni sukeltamaan ja he tulivat takaisin kyyneleet silmissään! Koko merenpohja oli täynnä kuolleiden eläinten ruumiita, kirjoitti paikallinen turistiopas Kristina Rozenber Instagramissa.

Valtavat vahingot

Nyt viranomaiset tutkivat ympäristölle haitallisten aineiden ja jätteen väärinkäyttöä sekä ympäristön saastuttamista.

Paikalliset tutkijat ovat sanoneet, että valta osa rannan merenalaisesta elämästä on kuollut.

– Emme löytäneet rannasta suuria merieläimiä tai lintuja. Mutta sukeltaessa löysimme pohjaeliöstön massakuoleman noin 10–15 metrin syvyydestä – noin 95 prosenttia siitä oli kuollut, sanoi tutkija Ivan Usatov tiedotteessa, joka julkaistiin kaupunginhallinnon virallisilla verkkosivuilla.

– Jotkut suuremmat kalat, katkaravut ja ravut ovat selviytyneet, mutta vain pienissä määrin.

Tutkijat pelkäävät saastuneen alueen olevan tutkittua suurempi.

Lähdettä etsitään

Vielä ei ole varmistunut, mikä tilanteen on aiheuttanut. Alustavissa näytteissä on havaittu ainakin suuria määriä fenolia, jota usein käytetään desinfiointiaineissa.

Paikallinen media on myös spekuloinut öljytankkerin vuodolla tai armeijan merenalaisen porauksen epäonnistumisella, mutta puolustusministeriö on torjunut nämä väitteet.

Venäjän Greenpeace on myös epäillyt, että saastumisen lähde olisi läheinen myrkyllisen jätteen kaatopaikka. Kamchatkan viranomaiset kertoivat tiistaina, että kaatopaikan ympäröivä suoja oli rikkoutunut.

Katso artikkelin alussa olevalta videolta, miltä saastuneella rannalla nyt näyttää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja