Järkyttävä video leviää, pelätty valmentaja kävi taas käsiksi naisjoukkueen pelaajaan – sikailu on jatkunut jo vuosikymmeniä: "Hän on psykopaatti"

Romanialainen käsipallovalmentaja Gheorghe Tadici on noussut taas kerran otsikoihin tavasta, jolla hän kohtelee pelaajiaan.

69-vuotias valmentaja tunnetaan lajipiireissä tulisieluisuudestaan. Tadicista löytyy vuosien varrelta runsaasti videomateriaalia, jossa hän raivoaa pelaajilleen tai käy näihin jopa käsiksi.

Nyt internetissä kiertää video, jossa Tadic pitää valmentamansa HC Zalaun ja SCM Ramnicu Valcean välisessä ottelussa ensin puhuttelua pelaajalleen ja riuhtaisee tämän sitten käsivarresta vaihtopenkille.

Aftonbladet on haastatellut Tadicin toimintatavoista Ruotsin entistä maajoukkuekapteenia, nykyisin romanialaista HC Dunarea Brailaa edustavaa Sabina Jacobsenia.

– Tätä on jatkunut jo pitkään. Hän on kohdellut pelaajiaan tällä tavalla monta vuotta. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun näin tapahtuu, mutta valitettavasti hän saa jatkaa. Liitto ei tee tilanteelle mitään. Hänellä on yhä vaikutusvaltaa, ja hän pystyy vaikuttamaan tuomareihin, Jacobsen sanoo.

Tadici on valmentanut HC Zalauta kahteen otteeseen, kaikkiaan yli 40 vuoden ajan. Romanian naisten maajoukkueen päävalmentajana hän on toiminut kolmeenkin eri otteeseen, viimeksi vuosina 2012–2015.

– Se, että hän saa jatkaa tätä, on tietenkin traagista. Niin ei pitäisi olla. Kaikki joukkueet Romaniassa tietävät, että Zalau maksaa tuomareille. Todistusaineistoa on vaikka kuinka paljon. Zalau hyötyy tuomioista joka kerta kotiotteluissaan, Jacobsen sanoo.

– On outoa, että tämä jatkuu vuodesta toiseen ja hänellä (Tadicilla) on niin paljon valtaa kotiotteluissaan. Kuten sanoin, liitto ei tee mitään. Jossain kohtaa heidän täytyy ottaa vastuu eikä vain antaa hänen toimia tällä tavoin.

Aftonbladetin mukaan Tadic on vastikään kärsinyt neljän ottelun toimintakiellon henkisestä ja suullisesta väkivallasta omia pelaajiaan kohtaan. Toimintakielto oli alun perin kahdeksan ottelun mittainen, mutta siitä valitettiin.

– En usko, että kukaan ulkomaalainen pelaaja menisi tuohon joukkueeseen. Siellä on käytännössä vain romanialaisia. En ymmärrä, miten kukaan haluaa pelata hänen alaisuudessaan.

Zalaun verkkosivujen mukaan joukkueen 18 pelaajasta vain yksi on kotoisin Romanian ulkopuolelta: ukrainalainen Tatjana Oleksandra Prikop.

CSM Bucurestia aikanaan valmentanut Per Johansson on sanoissaan Jacobsenia suorempi.

– Tadici iskee jälleen. Pienimunainen mies jatkaa touhujaan. Mikä persereikä ja naisten hyväksikäyttäjä. Antakaa hänelle elinikäinen toimintakielto, Johansson jyrisee.

Romanian naisten maajoukkuetta valmentanut Tomas Ryde on samoilla linjoilla.

– Hän on psykopaatti, joka on saanut jotkut tukemaan toimintaansa, joka hyödyttää vain häntä itseään. Hän kohtelee pelaajia huonosti ja rikkoo urheilun koodistoa. Lyhyesti sanottuna hän tuhoaa romanialaisten tyttöjen ja naisten käsipallon tulevaisuuden.

Romanialainen huippupelaaja Crina Pintea sai aikanaan henkilökohtaisesti kokea, miltä Tadicin alaisuudessa pelaaminen tuntuu. Pintea pelasi Zalaussa kuuden vuoden ajan.

– Halusin lopettaa monta kertaa. Hänen mielestään en ollut hyvä missään. Hän puhui minusta asioita, jotka eivät liittyneet millään tavalla käsipalloon, Pintea sanoi Fanatik-lehden haastattelussa kaksi vuotta sitten.

– Kun sopimukseni oli päättymässä, hän sanoi, että ellen jatkaisi Zalaussa, hän järjestäisi niin, etten voisi enää pelata. Kun sinulle sanotaan joka päivä, että olet tyhmä, siihen alkaa vähitellen uskoa itsekin. Ihmiset eivät voi uskoa, mitä siellä tapahtui. Ne olivat uskomattomia asioita.

Tadici on kohdellut pelaajia kaltoin myös maajoukkueessa. Kolme vuotta sitten internetiin ilmestyi video, jossa Tadicin puhuttelu vaihtopenkillä saa Ana Maria Dragutin puhkeamaan kyyneliin.

Pintea puolestaan sai vuoden 2014 EM-kisoissa Unkarissa kirjaimellisesti selkäänsä.

– Vastustaja teki maalin 10 metristä. Hän kutsui minut penkille ja tuli viereeni istumaan. En liioittele, kun sanon, että hän löi minua selkään. Aloin itkeä, ja hän kysyi, miksi itken. Miten sellaisen jälkeen voi enää pelata?

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja