Mainos

Järkyttävä merimetsojen joukkotuho Luvialla: Kuka on vastuussa?

Luvian saaristossa on tuhottu satoja merimetson pesiä juhannuksen aikana tai sen jälkeen. Vahingosta vastuussa olevaa voi odottaa lähes 100 000 euron korvaussumma.

Juhannuksena luodolta laskettiin 394 pesää. Viime viikonloppuna kaikki niistä oli tuhottu. Munista ja poikasista ei havaittu jälkeäkään.

Suomen ympäristökeskuksen tutkijan Pekka Rusasen mukaan merimetso on aina ollut "tunteita herättävä laji". Pesiä on tuhottu paljon aiemminkin, tosin parina viime vuonna tuhomistahti on laantunut.

– Vaikea sanoa, kuka tämän olisi tehnyt. Tämä on erittäin valitettavaa, ja luodolla oli muitakin linnunpesiä. Ne menivät siinä samalla.

Tuhoajan on täytynyt olla hyvin järjestelmällinen, niin tehokkaasti kaikki neljäsataa pesää, myös poikaset, oli hävitetty, arvelee Rusanen.

Joillain suomalaisilla tai rannikon asukkailla saattaa olla jotain lintuja vastaan monista syistä.

– Merimetsoa pidetään kovana kalansyönä. Toisaalta sitä ei yleensä haluta "omaan" saaristoon, koska osa merimetsoista pesii puissa, ja ne puut kuolevat. Lisäksi jos mökki on lähellä pesintäpaikkaa ja tuuli käy sopivasta suunnasta, niin voi olla hajuhaittoja.

Merimetso on rauhoitettu luonnonsuojelulailla. Linnun tappaminen on rikos, josta voidaan tuomita sakkoihin. Lisäksi syyllinen joutuu maksamaan valtiolle lintujen korvausarvon. Yhden merimetson pesän korvausarvo on 235 euroa, joten Luvian joukkotuhon korvaussumma voi nousta yli 90 000 euroon.

Tuhotut pesät kuuluivat Suomen kolmanneksi suurimpaan merimetsoyhdyskuntaan, jossa pesi tänä vuonna lähes 1 800 paria. Viime vuonna merimetsoja pesi Suomessa yhteensä yli 20 000 paria.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.