Jarkko Sipilä ei näytä saavan rikosmaailmasta kyllikseen

MTV3:n uutisten toimittajana työskentelevälle Jarkko Sipilälle väkivallanteot ja muut rikokset ovat leipätyössä arkipäivää, mutta silti hän jaksaa keksiä niitä vapaa-ajalla lisää. Ensi kuun alussa Sipilältä ilmestyy jo kahdeksas Takamäki-dekkari, Seinää vasten (Gummerus).

- Rikostoimittajan työssä joutuu olemaan tiukasti totuuden kanssa tekemisissä. Joskus teoille ei löydy järjellisiä syitä. Dekkaripuolella on hauskaa, kun pääsee itse nukketeatterin ohjaajan rooliin ja pystyy vetelemään naruja ja kehittelemään ihmisille motiiveja, Sipilä sanoo.

Sipilä on pureutunut rikosromaaneissaan muun muassa rasismiin, terrorismiin, poliisin peitetoimintaan ja todistajansuojeluun. Uusimmassa dekkarissa kantavana teemana ovat ihmisten keskinäinen luottamus tai sen puute, ja poliisin harmaa alue eli se, missä menevät laillisuuden rajat.

Jälkimmäinen teema tuli yllättävänkin ajankohtaiseksi viime syksynä, kun huumepoliisien rikosepäilyt tulivat julki. Sipilän dekkarissa poliisin harmaalle alueelle sukelletaan ammatti- ja taparikollisten asiantuntijan ataripoliisi Suhosen kautta.

Takamäen esikuvat tosielämän poliiseja

Sipilä saa romaaneihinsa runsaasti aineksia päivätyöstä. Esimerkiksi poliisin kanssa käydyistä kahvikeskusteluista ei välttämättä viriä uutista, mutta ideoita uusiin kirjoihin voi syntyä.

Sipilä sanoo, että todellisen elämän tapahtumat siirtyvät harvoin suoraan kirjojen sivuille. Joitakin tosina kerrottuja tarinoita dekkareista tosin löytyy.

Eräs näistä liittyy kissaan, joka juoksi poliisiauton alle ja jäi kitumaan. Kun kissan ampuminen virka-aseella ei oikein tullut kyseeseen, eivätkä poliisit keksineet muuta, he ajoivat lemmikin yli muutaman kerran.

- Toinen poliiseista huomasi, että vanha mummo katsoo, mitä poliisit tekevät hänen kissalleen.

Takamäki-sarjan päähenkilö on Helsingin poliisin murharyhmän rikoskomisario, jota Sipilä on kuvannut nelikymppiseksi tummatukkaiseksi mieheksi, joka näyttää ikäistään nuoremmalta ja asuu perheineen Espoossa. Kuvauksesta tulee mieleen Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön johtaja, rikosylikomisario Kari Tolvanen. Etunimikin on molemmilla sama.

- Ei voi sanoa, että Takamäellä on yhtä yksittäistä esikuvaa, mutta esikuvat ovat poliiseja. Ehkä siinä on 10 prosenttia Tolvasta ja 90 prosenttia muita, Sipilä valottaa.

Takamäen hahmo on saanut villoja myös huumepoliisista, KRP:stä ja muista murharyhmän dekkareista.

Olutjupakan ravintola päätyi kirjaan

Kirjoissa esiintyvät rikolliset ovat enemmän mielikuvituksen tuotetta. Tosielämän epäillyt tosin saattavat joutua dekkaristi-Sipilän analysoinnin kohteeksi esimerkiksi käräjäoikeuden istunnossa.

- Kun näen näitä henkilöitä, nappaan kynän ja paperin, ja teen lyhyitä luonnehdintoja syytetyistä: millaiset vaatteet, kasvot, oliko pulisongit tai sänkeä, korvakoruja, tatuointeja. Siitä saa aika hyvää galleriaa.

Sipilä kieltää sortuvansa kostamaan kirjoissa niinkään tosielämässä hampaankoloon jääneitä asioita. Pieneksi piikiksi voinee silti tulkita esikoisromaanin kohdan, jossa helsinkiläistä ravintolaa ammutaan rannikkotykillä. Ravintola on sama, jossa Sipilä sai kerran väljähtynyttä olutta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat