Jari-Matti Latvala kertaa vaikeita aikojaan: "Motivaatio laskee, kun mestaruus on mennyt"

Jari-Matti Latvalan kausi rallin MM-sarjassa on ollut pahasti alavireinen.

Latvalalla on ollut ajoittain vaikeuksia löytää luottoa autoonsa ja ajoonsa. Eteen on tullut myös ajovirheitä ja tekniikkaongelmia.

Kausi taittuu puoliväliin viikonloppuna ajettavassa Portugalin MM-rallissa. Toyota-kuljettaja Latvala on MM-pistetilanteessa vasta yhdeksäntenä peräti 90 pisteen päässä kärkikuljettaja Sebastien Ogierista.

– Menestyminen ruokkii itseluottamusta, ja epäonnistumiset syövät sitä. Kun ajaa pitkään, sitä hakee vain mestaruutta. Kun tajuaa, että mestaruus on mennyt tältä vuodelta, motivaatio laskee. Siinä vaiheessa tulee vaikea hetki, vaikka pitäisi saada itsensä taas ajamaan, Latvala toteaa.

Latvala putosi Ruotsin MM-rallin voittotaistosta lumihankivisiitin vuoksi. Meksikossa laturi petti Latvalan. Korsikalla puolestaan tuli rengasrikkoja, ja ajaminenkin tökki.

– Motivaatio oli alhaalla, mutta hain uutta kulmaa Argentiinan ralliin. Siellä ensimmäinen päivä oli kuitenkin rankkasateiden takia hankalia. Mutta kun ajo lähti kulkemaan, oli taas kivaa, Latvala sanoo.

Latvala piiskasi Toyota Yaris WRC -auton huippuvauhtiin Argentiinan rallin kahtena viimeisenä päivänä ja kuittasi kisasta viidennen sijan. Seuraavassa rallissa Chilessä Latvala oli hyvässä vauhdissa, mutta osuma kiveen pudotti suomalaisen kärkikamppailusta.

Latvala on pudonnut Toyotan WRC-tiimissä kolmoskuskin asemaan. Edellä ovat MM-sarjan kakkonen Ott Tänak ja ensimmäistä Toyota-kauttaan ajava Kris Meeke, joka on MM-pisteissä neljäntenä.

– Ott on tällä hetkellä sarjan nopein kuski, siitä ei pääse mihinkään. Yritän kuitenkin omalla tekemiselläni ja kokemuksellani ajaa niin, että pääsen joskus ajamaan mestaruuksista. Tämä vuosi on otettava eri tavalla.

Latvalalla on Toyotan kanssa sopimus vain tästä kaudesta. Tuurilaisella on ikää mittarissa rallikuskille vaatimattomat 34 vuotta, eikä hän aio vielä jättää rakastamaansa lajia.

– Totta kai haluan jatkaa. MM-pisteet eivät ehkä näytä tilannetta parhaalla tavalla kannaltani. Täällä pitää olla vauhtia, ja tiimit haluavat kuskeja, jotka pystyvät ajamaan kolmen kärkeen. Tärkeintä on se, että vauhtia löytyy, vaikka kokonaisuus ei olisi täydellinen.

– Olin viime vuonna samassa tilanteessa ja saimme homman kääntymään loppukaudella. Siihen pitää luottaa nytkin, Latvala painottaa.

Lue myös:

    Uusimmat